7 vrijednosti koje treba naučiti dijete do 10-te godine starosti

7 vrijednosti koje treba naučiti dijete do 10-te godine starosti


Postoje određene vrijednosti koje bismo voljeli da naša djeca imaju. Ali kako da pristupimo njihovom podučavanju? Stručnjaci nude načine za usađivanje važnih vrijednosti kako rastu.

Roditelji žele svojoj djeci usaditi životne vrijednosti dok rastu i istražuju svijet oko sebe. Iako se podučavanje vrijednostima poput iskrenosti ili poštovanja s malim djetetom može činiti zastrašujućim zadacima, ove se lekcije postupno mogu davati kroz male, ali namjerne trenutke.

Evo uobičajenih vrijednosti kojima mnogi roditelji teže i kako stručnjaci preporučuju da svakoj od njih pristupite sa svojim mališanom prije nego što dosegnu prvi dvoznamenkasti rođendan.

 

1. Iskrenost

Kada stječu vrijednosti, djeca obično uče prema onome što doživljavaju. Za razvijanje iskrenog raspoloženja kod svog djeteta, vaša najbolja taktika je modeliranje iskrenosti što više možete.

"Ne postoji ništa što se može usporediti s modeliranjem vrijednosti", kažu psihoterapeuti "Ako dijete gleda roditelja kako se s ljudima ophodi na pošten način, na dostojanstven način, to je najbolja lekcija koju roditelj može dati.“

 iskrenost

Čak i u mladoj dobi, djeca upijaju vaše postupke poput spužve, tako da svaka „bijela laž“ izrečena u povjerenju može nahraniti nedostatak iskrenosti. Iako govorenje istine ponekad može dovesti do neugodnih situacija ili razgovora, ovaj aspekt lekcije dio je poante podučavanja ove vrijednosti o svom djetetu - iskrenost nije uvijek lagana, ali vrijedi se potruditi.

S malom djecom, posebno mališanima, laganje može biti uobičajen način na koji pokušavaju izbjeći kaznu zbog ponašanja za koje znaju da je loše. Važno je pristupiti tim razgovorima mirno, pružajući im priliku da budu iskreni nakon što izgovore neistinu. Ako prihvate svoje postupke, još uvijek možete ojačati ovu vrijednost usmenim uvažavanjem njihove iskrenosti, čak i ako trebate ukloniti posljedice za nedjelo.

 

2. Odgovornost

Odgovornost za svoje postupke presudna je vrijednost za dijete da nauči, jer postavlja očekivanja kako treba postupiti u svakodnevnom životu.

"Roditelji imaju nepismeni ugovor sa svojom djecom o njihovom ponašanju. Važno je da djeca prije vremena znaju da će, ako postoje pravila koja krše, biti posljedica", savjet je stručnjaka.

Odgovornost pronalazi korijene u odnosu roditelj-dijete, ali njezin pravi test započinje u školskoj dobi, kada djeca moraju preuzeti odgovornost nad svojim postupcima, a da ih roditelj uvijek ne vodi. Kad se dogodi ova tranzicija, naglašava se da je poučavanje vrijednosti složenije od postavljanja očekivanja ispravnog i neispravnog.

 djeca uce

"Jednostavne vrijednosti obrazovanja nisu dovoljne", kažu psiholozi. "Ono što je važnije od usađivanja vrijednosti od slučaja do slučaja je naučiti djecu kako rješavati probleme u skladu s njihovim vrijednostima." Koncepti poput moralnog rasuđivanja ili što učiniti kad se suočite s etičkom dilemom koja je u suprotnosti s vrijednostima vaše obitelji, mogu se osjećati malo složeno za mlađu djecu. Međutim, kako vaše dijete sazrijeva u osnovnoj školi i šire u društvu, razumijevanje obrazloženja njihovih vrijednosti pomaže mu držati ga odgovornim kada se suočava s pritiskom vršnjaka i složenijim problemima.

 

3. Znatiželja

Mnogi roditelji mogu potvrditi da njihova djeca oko 4. godine počinju postavljati velika pitanja "zašto". Iako su neka bezazlena poput: "Zašto je nebo plavo?" mališani se mogu brzo upustiti u filozofska, poput: "Zašto se ljudi mrze?"

Kada jednom započnu pitanja – zašto – proći će puno vremena da bi prestala i to je upravo ta urođena dječja znatiželja da nauče.

znatizelja

Ne osjećajte se kao da morate imati sve odgovore, pa čak i ako mislite da ih imate, nemojte ih prebrzo podijeliti. Bilo bi idealno na trenutak odustati od uloge autoriteta i savjetnika i biti su-istraživač svog djeteta; to uistinu dodaje novu dimenziju vašem odnosu. Vi i vaše dijete možete puno naučiti iznoseći znatiželju na stol, jer vi možete ponuditi pogled na temelju svog životnog iskustva, dok oni mogu stvari vidjeti na otvoreniji i maštovitiji način.

 

4. Poštovanje

Učenje poštovanja posebno je vitalna vrijednost za usmjeravanje vašeg djeteta za život a počinje već kad stigne u učionicu. Odnosi se na jednostavne zadatke kao što je čekanje da se dođe na red, kao i na složenije koncepte poput razumijevanja svjetonazora koji se razlikuju od njihovih.

Poštovanje tijekom razgovora u učionici i šire može imati veće implikacije u stvarnom svijetu kako dijete odrasta. Svi roditelji žele da njihova djeca nose određene vrijednosti, ali je važno i naučiti kako poštivati one koji svijet vide malo drugačije od nas samih.

postovanje

Postoji niz kontrastnih načina gledanja na svijet koji svi imaju vrlo dobre razloge, a koji su im dragocjeni. Važno za našu djecu je da shvate da mi imamo vrlo čvrst stav i još uvijek možemo prihvatiti da bi netko mogao gledati na isto - vrlo različito, a njihov način na koji bi to mogli vidjeti također je za uvažavanje. Koliko god da komplicirano zvuči – poštovanje je izuzetno važno naučiti jer odlazak u svijet ( što možemo smatrati već  i odlazak u vrtić ) znači susretanje s različitostima.

 

5. Empatija

Sposobnost djeteta da razumije i poveže se s osjećajima druge osobe pomaže u izgradnji temelja za čvrste odnose u njihovom životu, zbog čega je empatija često srž vrijednosti obitelji.

Vrijeme igranja može biti dragocjena prilika za poučavanje raznih vrijednosti jer djetetu nudi društvenu postavku za kreativno istraživanje osjećaja sebe i načina na koji komunicira s drugima. Pristupajući tim apstraktnijim konceptima u zabavnom okruženju, roditelj može usaditi važne lekcije na pristupačan način s malim ulogom.

Npr. u igri dijete na vas baci neku igračku i vi u tom trenu „ odglumite da vas boli“. Pričekajte djetetovu reakciju! Dvije stvari se uče iz ovakve lekcije – ispravno i neispravno, a druga je empatija.

 empatija

Empatija postaje važnija tek kad dijete poraste i stekne prijatelje. Osim izgradnje odnosa s drugima, ova vrijednost pridonosi rješavanju sukoba - moći vidjeti tuđu stranu svađe i pronaći rješenje. Štoviše, djeca mogu vidjeti snagu u svojim postupcima kada čine nešto ljubazno za drugoga.

Prakticiranje empatije kao roditelja - bilo kroz služenje ili interakciju s vlastitim djetetom - može ovoj vrijednosti uliti osjećaj pozitivne svrhe.

 

6. Odlučnost

Za mnoge se koncept odlučnosti često pogrešno tumači kao hrabar - osobina koja je rezervirana za otvorene i avanturističke osobe. U stvarnosti, ova vrijednost djeci ulijeva sposobnost da se suoče sa situacijama s odlučnošću da pokušaju dati sve od sebe, čak i ako se osjećaju nesigurno ili zastrašeno.

Jedna od najvećih zapreka djetetovoj odlučnosti je roditelj „helikopter“, kažu stručnjaci. Ako učinite sve što je u vašoj moći da djetetu pomogne da uspije, nenamjerno žrtvujete lekcije koje može naučiti kad ne uspiju. Odlučnost napreduje nakon prepoznavanja neuspjeha, jer djetetu omogućuje da preuzme odgovornost nad svojim postupcima i izgradi snagu za uspjeh u budućnosti.

 hrabrost

Osjećaj sebe u kojem ste sami odgovorni za svoje postupke i da ste sposobni za uspjeh presudan je za život. "Ako mislite da to možete učiniti samo kad to za vas učine vaši roditelji, to će se odraziti kasnije u odrasloj dobi".

Iako se odlučnost gradi na neuspjehu, važno je pronaći ravnotežu između discipline i pohvale prilikom usađivanja ove vrijednosti. Iako svaki napor ne zaslužuje obilnu pohvalu, oni koji imaju prostora za poboljšanje mogu imati koristi od trajne podrške, čak i ako uključuje nježne kritike.

 

7. Otvorena komunikacija

Kao roditelj, jedna od najvažnijih vrijednosti koju možete usaditi u svoju obitelj je otvorena komunikacija. Omogućuje djetetu da slobodno izražava svoje želje, potrebe i brige na produktivan način, kao i da gradi jake odnose s vama kao roditeljem.

Čak i ako je dijete sramežljivo, vrednovanje učinkovite komunikacije kod kuće može ga pripremiti za uspjeh u školi i dalje kroz život. Introvertirana osobnost nije nužno negativna, ali kao roditelj, trebali biste istražiti načine kako vaše dijete komunicira o svojim potrebama na svoj način. Bilo da se radi o provjeri kakvo im je prošao dan u školi ili bavljenju nekim predmetom koji ih uzbuđuje, uvijek postoji put za poticanje povezanosti.

 komunikacija

Učitelji vašeg djeteta i odgajatelji u vrtićima mogu pružiti uvid u svoje uspjehe i nedostatke kako na akademskom, tako i na društvenom planu. Dodirnite osnove s njima, posebno kada počnu sastanci roditelja i učitelja, ako brinete o sposobnosti djeteta da komunicira izvan obiteljskog „balona“.

Što je najvažnije, učinkovita obiteljska komunikacija znači pružanje prostora djeci da izraze i procijene što im je važno. Također vam može pomoći da razgovarate o svojim kolektivnim vrijednostima i kao rezultat toga, održavate ih tijekom cijelog života.

 

Ako cjelovito razumijemo svoje vrijednosti, možemo se ponašati u skladu s njima.

 

babyhelp_logo
BabyHelp team