Autosjedalice - grupe i savjeti

Autosjedalice - grupe i savjeti


Autosjedalice su apsolutni „must have“ svake sezone svakog roditelja. U šarenilu velikog izbora autosjedalica na tržištu često zaboravimo njihovu pravu svrhu. Autosjedalice služe za zaštitu djece prilikom vožnje ukoliko dođe do nesreće.

Temeljem hrvatskog zakona o sigurnosti na cestama, sva djeca do 12 godina smiju se prevoziti u vozilu samo ako su pravilno vezana u autosjedalici. Djeca se moraju prevoziti na stražnjem sjedalu, međutim tu dolazimo do jedne iznimke koja kaže da se djeca do 2 godine starosti smiju prevoziti i na suvozačevom sjedalu, okrenuta suprotno od smjera kretanja i uz obavezno isključene zračne jastuke.

joie_djecja_autosjedalica

U današnje vrijeme još uvijek ima slučajeva u kojima se dijete u automobilu prevozi u rukama, u neispravno postavljenoj sjedalici ili u sjedalici ne adekvatnoj uzrastu djeteta. Budući da su prometne nesreće jedan od glavnih uzroka smrti kod djece mlađe od 14 godina izrazito je bitno pravilno korištenje autosjedalica.

Prlikom prikupa podataka o prometnim nesrećama procjenjuje se da osamdeset posto djece (od ukupnog broja smrtno stradalih ili teže ozlijeđenih  prilikom nesreće) ne bi završilo sa tragičnim posljedicama ili smrti da su bila u primjerenoj autosjedalici koja je bila ispravno korištena. Svake godine broj odgovornih roditelja naravno raste, a broj nesretnih slučajeva djece u nesrećama se smanjuje i to je vrlo dobra vijest!

 To nam isto tako govori da se i proizvođači autosjedalica brinu  kako bi zadovoljili ne samo direktive koje moraju ispuniti za sve sjedalice koje se koriste u osobnim automobilima nego i zahtjeve roditelja po pitanju održavanja autosjedalica (jer svi znamo kakav kaos mogu djeca napraviti hranom u autu ako se radi o dužem putu).

Osim zahtjevnih roditelja koji u sjedalicama traže, uz sigurnost, i praktičnost kod održavanja i postavljanja, tu dolazimo i do zahtjevnih beba i djece. Ipak su to sjedala za njih i ukoliko se radi o dužim putovanjima težimo odabrati im najudobnije moguće sjedalice. Od prvih autosjedalica nastalih oko 1930. godine do danas mnogo se toga promjenilo. Možemo reći da su prošle čitavu revoluciju u proizvodnji, ali prvenstveno se promjenila bit autosjedalice koja je tada proizvedena kako djeca ne bi ometala roditelje u vožnji.

 

GRUPE AUTOSJEDALICA

Postoje 3 grupe autosjedalica koje se koriste ovisno o dobi djeteta: 0 i 0+, I i II i III.  Znamo malo je zbunjujuće, radi se o tri grupe, a kod odabira sutosjedalice mogli biste naići i na druge oznake kao što su: 0/I ili II/III. Ali ne brinite - svaku od skupina ćemo malo detaljnije objasniti kako bi Vam bilo lakše donijeti izbor prave autosjedalice za Vaše dijete.

Grupa 0 i 0+ autosjedalica

Prva skupina autosjedalica koje su označene 0 i 0+ namjenjene su novorođenčadi i vrlo maloj djeci. Pri tome oznaka 0 označava sjedalice za do 10 kg dok oznaka 0+ označava do malo fleksibilnijih 13 kg.

Posebnost ove dvije vrste sjedalica je ta da se postavljaju suproto od smjera vožnje, a taj način postavljanja je sigurniji za male bebe koje još ne mogu samostalno držati glavu. Budući da bebe stvarno brzo rastu, sada se sigurno pitate što dalje.

joie_autosjedalica_i_level

Što kada moje dijete preraste sjedalicu? Kako ću uopće znati da je sjedalica postala premala?

Najsigurniji način provjere je provjera položaja glave vašeg djeteta u autosjedalici. Ukoliko je glava u ravnini ili polako počinje prelaziti preko vrha sjedalice tada trebate novu sjedalicu. Ako vaše dijete nogama prelazi rub sjedalice to ne znači da je ona premala. Uvijek pratite samo položaj glave. Kod ovih sjedalica možete naići na vezanje pojasevima u tri i pet točaka. Vezanje u tri točke je češće kod ove grupe sjedalica, a svrha je zadržavanje djeteta u sjedalici ukoliko dođe do udara. Ovu autosjedalicu roditelji često kupuju u kompletu s kolicima i vrlo je bitno provjeriti njenu kvalitetu.

Grupa I 

Druga skupina autosjedalica je označena oznakom I i onda je za djecu od 9 do 18 kg. Ove sjedalice su naravno veće od onih iz prve grupe, a još jedna novost će vam biti postavljanje u smjeru vožnje. Vrlo bitna stavka kod sjedalice ove skupine je vezanje pojasa u 5 točaka čija je svrha ravnomjerne raspodjele sile preko 5 najnaznijih djelova tjela ukoliko dođe do udara.

maxi_cosi_auto_sjedalica_axissfix_air

Grupa II i III

Treća skupina koja se zapravo sastoji od dvije podvrste ove grupe označene oznakama II i III koristi se kod djece između 18 i 36 kg. Kao i druga skupina postavljaju se u smjetu vožnje, ali se za vezanje koristi pojas u automobilu. Razlika između oznake II i III je u naslonu.

foppapedretti_best_duofix_autosjedalica

Sjedalice oznake II imaju naslon dok se pod oznakom III krije samo jastuk (tzv. Booster sjedalica) koji podigne dijete kako bi ga se moglo vezati pojasom. Prelazak sa sjedalice I u sjedalicu II trebao bi biti kada primjetite da ramena prelaze ravninu utora u autosjedalici, a iz sjedalice II u III kada je dijete dovoljno visoko (oko 150 cm) da se može vezati pojasom bez pomoći autosjedalice. Kod korištenja booster sjedalice vrlo je bitno da je dijete ispravno vezano na način da rameni pojas prelazi preko sredine prsa i ramena, a trbušni preko bokova i gornjeg djela bedara (nikako preko trbuha).

Kao što smo na početku naveli postoje i kombinacije grupa sjedalica 0/I i II/III. To su sjedalice koje vam pružaju veću flesibilnost te samim time ne morate nužno tokom djetetova života promjeniti 3 sjedalice. Ove fleksibilnije autosjedalice mogu biti nešto skuplje nego određene za samo jednu grupu, ali ipak pružaju i dugoročnu uštedu.

POSTAVLJANJE AUTOSJEDALICE

Postoje dva načina učvršćivanja sjedalice u automobilu. Pojasom ili sustavom ISOFIX. Oba načina su podjednako sigurna ukoliko se pravilno upotrebljavaju,ali postoji veća mogućnost pogreške kod vezanja pojasom. Kod korištenja bilo kojeg od ova dva načina bitno je pratiti upute proizvođača. Ukoliko koristite vezanje pojasom on se provlači određenom putanjom kroz sjedalicu što bude točno naznačeno u uputi proizvođača. Pri zatezanju je preporučljivo utisnutu sjedalicu u sjedalo kako bi labavost pojasa bila čim manja.

foppapedretti_basix_isofix_baza

Sustav ISOFIX osmišljen je upravo zbog brojnih grešaka prilikom korištenja autosjedalica koje se vežu pojasom. Svrha ISOFIX-a je smanjenje mogućnosti neispravnog postavljanja sjedalice jer se na taj način izbjegava ovisnost ispravnosti vezanja autosjedalice o mnogim faktorima (kao što su znanje i vještina osobe koja sjedalicu postavlja u auto, fizička snaga, mehanizmi za zaustavljanje pojasa koji mogu biti različiti) te smanjenje kretanja djeteta prema naprijed kod sudara sprijeda. ISOFIX sustavom autosjedalica se pričvršćuje na strukturu vozila ili sjedišta.

ODABIR PRAVE AUTOSJEDALICE

Ukoliko ste u potrazi za autosjedalicom bitno je da se dobro informirate o sjedalicama koje su trenutno dostupne na tržištu. Budući da se prva autosjedalica kupuje u kompletu s kolicima ne ustručavajte se dodatno provjeriti njenu kvalitetu.

Idealno bi bilo kada bi autosjedalicu mogli prije kupovine isporobati u svom vozilu da budete sigurni je li to to. I nikako ne zaboravite da je autosjedalica najbitnija za vašu bebu kod prijevoza te da je sigurnost uvijek na prvom mjestu. Iako u ponudi ima čitav niz boja i dezena sjedalica na tržištu - nemojte da to definira odabir. Ono što je najbitnije za vas je da nemate poteškoća s postavljanjem autosjedalice tako da ona može savršeno odraditi svoju najvažniju funkciju, a to je sigurnost vašeg djeteta. Sigurnost koju autosjedalica pruža vašem djetetu, a samim time i vama ništa ne može zamjeniti. Može vam samo još uljepšati kratka i duga zajednička putovanja.

 

babyhelp_logo

                                                                                              BabyHelp Team