Darovi u vrijeme Korone

Darovi u vrijeme Korone


Oduvijek sam iz svake situacije pokušavala izvući pouku, naučiti nešto novo i ono najvažnije – izvući najbolje za mene i moje najbliže. Znam možda zvuči sebično, ali sada u ovoj situaciji osjećam se kao da sam u prednosti.

Život prije Korone

Počela sam život dijeliti na 3 perioda : prije korone, za vrijeme korone i kao i svi, čekam život poslije korone. Grozno, ali realno.

Rano buđenje, spremanje klinaca za vrtić, jurnjava do posla, veći dio dana provođenja na poslu koji volim (ne svaki dan – ima dana kad ga ne volim), okružena sa ljudima sa zajedničkim ciljem (kreativnost, stvaranje i plaća), pa opet jurnjava po klince, nabava, spremanje, kuhanje, spremanje, pronađemo vremena i igrati se sa klincima prije nego ih ušuškamo na spavanje.

Novi dan…i iz početka!

Vikend se ne može dočekati, a kad dođe – divota. Dulje spavamo – ne puno dulje jer i klinci su navikli da se ranije bude, ali sve je ležernije! Prije podne smo u pidžamama, nema žurbe, isplaniramo dan ovisno kakvo je vrijeme! Uglavnom nam je vikend ispunjen stvarima o kojima cijeli tjedan sanjamo. Provodimo cijeli dan zajedno u igri, spremanju obroka, pa čak i pospremamo zajedno (lekcija o obavezama)…ponedjeljak !

                                                                                                                                        Što nam treba ? VRIJEME

 

Život u doba Korone

 

Naravno da mi ovakav život ne odgovara i da je šok za organizam, stil života, navike (koje sam prije uzimala zdravo za gotovo, a sad vidim da su bile luksuz). Nisam, vjerojatno kao i svi, poklonik ograničavanja bilo koje vrste, ali i ograničavanje se može tumačiti na više načina.

Učenje djece o granicama, društvenim normama, društveno prihvatljivom i neprihvatljivom ponašanju – isto su vrsta ograničavanja, ali na to se gleda kao poželjnim, pa čak i obaveznim lekcijama. Moramo ih naučiti što se smije što se ne smije, što je opasno, a što izvedivo, nadgledati pokušaje  istraživanja i učenja o svijetu oko sebe!

Dnevni odlasci (nisu baš svakodnevni ali…)u park da se klinci druže, igraju a ja da mogu sjediti i pričati sa mamama i izmjenjivati iskustva – sada vidim da je luksuz. ALI ova karantena izazvala je da obnovim kontakte sa nekim dragim ljudima od kojih me je život i obaveze davno razdvojio. Sada, zahvaljujući društvenim mrežama i internetu općenito, ponovo sam u život vratila svoje ljude.

Ne budimo se više tako rano! Odjednom imamo svaki dan vikend! Sada sami planiramo svaki dan, odjednom sve što mi je prije bila želja raditi sa klincima, sada radimo! Crtamo, slažemo kocke, učimo pjesmice, kuhamo (oni rade nered, ali obožavaju mijesiti tijesto), skrivača po stanu ( nisam ni znala kako ovaj manji ima smisla za nestati), čitanje (nisam ni znala da mi muž ima smisla za glumu), gledanje crtića usred dana ( nisam ni znala da mogu plakat na crtiće – otežan mi je život jer mi sad muž ima materijala)!

Oboje radimo od doma pa smo i za to uveli pravila. Radimo u smjenama što je sjajno ako je izvedivo!

Nabava samo 2 puta tjedno (sad kužim da sam prije bila totalno neorganizirana), a za ostalo online šoping – raj! Uzmem si kavicu, zavalim se u najdražu fotelju i kupujem!!! Izuzetno cijenim dostavne službe i te ljude koji hrabro rade za sigurnost nas ostalih!

Odlasci u šetnju – pokušavamo redovito zbog djece, ali i nas te planiramo tako da smo apsolutno sami bez kontakata. Ovo zahtjeva detaljnije pripreme i plan! Često odustanemo, ali isto toliko i uspijemo provesti vrijeme vani (za neke dijelove grada nisam ni znala da postoje – otkrivam, a mužu opet novi materijali).

Klinci su mi super (ima dana kad su malo zahtjevniji), muž mi je super (ponovo se upoznajemo u totalno novim okolnostima – ima dana kad mi je „nesuper“ ali imamo vremena pa to prodiskutiramo), a ja sam si stalno super (nemam komentar).

                                                                                                                                      Što smo dobili ? VRIJEME i kile

 

Život poslije Korone

 

Svi sa nestrpljenjem to čekamo, a do tada – strpljenje, disciplina, dezinfekcija, odgovornost prema sebi i drugima!

Dakle, ove zabrane druženja, izlazaka, putovanja – apsolutno su za zdravlje i život moje djece, mog muža, mene, mojih i njegovih roditelja, sve djece i roditelja, baka i djedova!

Do kada ne počne život poslije korone, čuvajte jedni druge, ovo poklonjeno vrijeme sa obitelji iskoristite maksimalno!

O ekonomskom efektu koji korona izaziva u svijetu – neću sada – jer mi nije motivirajuće!

 

                                                                                                                                             Vaša Ana, BabyHelp!

babyhelp_logo

                                                                                                     BabyHelp Team