Kako se pripremiti za dolazak bebe?

Kako se pripremiti za dolazak bebe?


Dolazak bebe je vrlo uzbudljivo i stresno vrijeme za oba roditelja. Razmišljanje o tome da li ste sve nabavili i da li vam nešto fali može dosta da utječe na vaš organizam. Zato se treba čuvati, napraviti popis i pročitati ovaj tekst o tome što sve treba da kupite pre nego što se beba rodi.

 

Klokanica

Klokanica je moderan izraz za nosiljku za bebe. Klokanicu ćete koristiti nakon par mjeseci života vaše bebe. Kada trebate otići na brzinu do dućana ili obaviti nešto, umjesto da spuštate kolica niz stepenice i pakirate bebu u ista jednostavno stavite klokanicu na sebe, bebu u klokanicu i krenite na željenu destinaciju. Bebu ćete nositi naprijed, ispred sebe tako da je uvijek imate na oku, a beba će moći gledati i uživati u onome što se događa oko nje.

 

Uređaj za ružičastu buku

Još jedna korisna stvar za vašu bebu je uređaj za ružičastu buku. Ružičasta buka podsjeća bebu na zvuke koje je čula u maminom trbuhu i smiruje je. Uglavnom roditelji stavljaju uređaj za ružičastu buku u bebinu sobu kada beba spava. Ne samo da beba tako ima konstantan zvuk već se i teže budi i čuje manje okolinske buke. Dakle, to omogućava vama da se ponašate normalno u susjednoj sobi, ne brinući se da ćete probuditi bebu. Također, ovo je odličan uređaj kada vam dođu gosti, ne morate stišavati goste zato što vam beba spava. Mnogi roditelji puštaju bebama ružičastu buku i kada su nervozne jer ih to umiri.

 

Da li vam odmah treba stolica za hranjenje?

Pošto se stolica za hranjenje ne koristi od početka, nju možete kupiti i za par mjeseci od bebinog rođenja. Ali, ako ste u mogućnosti, kupite je odmah kako ne biste poslije razmišljali i žurili oko odabira. Hranilica je odlična stvar koja uči djecu da kada se jede onda se sjedi mirno. Pored toga, vi na ’’stol’’ koji skoro svaka stolica za hranjenje ima možete stavite hranu i potaknuti bebu da sama uzima hranu i jede. Hranilice su uglavnom napravljene od perivog materijala tako da je vrlo lako prebrisati je i očistiti nakon svakog obroka. Također, hranilica  ima svoje pojaseve kojima možete vezati bebu kako biste bili sigurni da neće ispasti.

 

Kolica 3u1

Naravno da uz dolazak svake bebe ide i kupovina prvih kolica. Danas ima puno vrsta kolica i odabir može biti težak, ali ako se dobro raspitate nema sumnje da ćete izabrati prava. Preporuka je da se kupe kolica 3 u 1 koja u sebi imaju autosjedalicu (koja služi i kao nosiljka) koje ćete koristiti prvih šest mjeseci bebinog života, zatim ležeći dio u kome će beba biti sve dok ne bude mogla sjediti i koristiti klasičan dio za bebu preko 6 mjeseci pa sve do tri godine. Ova kolica se najviše isplate i vrlo su korisna.

 

Kupovina stvari za bebe je predivan period u životu svake trudnice i njenog partnera. Prepustite se i uživajte, a sve ćete kupiti prije ili kasnije.

babyhelp_logo
BabyHelp team