Mamaaa, dosadno mi je!!

Mamaaa, dosadno mi je!!


 

Karantena, Korona, potres, ostani doma… riječi kojima smo ovih dana svakodnevno okruženi i čujemo ih na svakom koraku. U ovim teškim trenutcima, moramo misliti na sebe i na svoje bližnje. Nije lako zabaviti djecu kada nemamo mogućnosti odlaska u park, igraonicu, kod prijatelja ili rodbine. Probajte u pronaći svijetlu točku u #ostanidoma i gledati ovo kao dobru priliku da se kao obitelj više zbližite, da možda uvidite neku stvar koju inače niste primijetili kod djeteta zbog uobičajenih svakodnevnih obaveza. Djeca brzo rastu i svaki dan nauče nešto novo.

Sigurno ste nebrojeno puta ovih dana čuli rečenicu: „Mama, dosadno mi je!“ Iako je dobro pustiti djecu da im je nekad i dosadno jer time kod njih potičemo razvoj kreativnosti, evo nekih aktivnosti kako da ih zabavite da dobijete zasluženih „5 minuta mira“ i popijete toplu kavu.

Neke od igara možete igrati svi zajedno kao obitelj te tako napraviti natjecanje među ukućanima, neke igre djeca mogu igrati sama, a neke mogu igrati s braćom ili sestrama.

 

Lov na jaja (za 1 ili više djece)

Ovom igrom na zabavan način razvijate pažnju i koncentraciju kod djece.

Sve što Vam je potrebno za igru je:

 • Ljepljiva traka (pik traka ili selotejp)
 • Velika duboka posuda
 • Plastična jaja
 • Grabilica za juhu/žlica (ili kuhača za težu varijantu)

Kako se igra?

U posudu stavite plastična jaja. Ukoliko želite otežati stvar (za predškolarce) u jaje možete staviti 1 slovo (najlakše vam je napisati slovo na papirić i staviti u jaje). Zatim oblijepite izvana na rubove posude kao neku mrežu pomoću ljepljive trake. I igra može početi! Zadatak je pomoću kuhinjskog pomagala (žlica, kuhača…) izvaditi jaje iz posude, a da pritom ne potrgate ljepljivu traku. Ovo možete pretvoriti u natjecateljsku igru – tko će brže povaditi sva jaja, tko će ih više povaditi, tko će se više riječi sjetiti na određeno slovo…

Ukoliko imate varijantu da su u jajima slova: neka dijete imenuje npr. 3 stvari/životinje/proljetnice koje počinju na zadano slovo. Može dijete pokušati složiti riječ od zadanih slova. Poigrajte se sa zadatcima na određeno slovo i dajte mašti na volju!

Mlađa djeca: mogu sortirati izvađeno jaje po boji (staviti ga u posudicu određene boje ili kalup za muffin u boji).

Zabavno rezanje škarama (za 1 dijete)

Rezanje po crti dobro je za razvoj fine motorike šake, preciznosti, koncentracije i pažnje).

Potreban materijal:

 • Dječje škare
 • Papir
 • Naljepnica nečega što dijete veseli (npr. jednorog)
 • Flomasteri

Na škarice pričvrstite npr.jednoroga. Na papir flomasterom nacrtajte razne uzorke po kojima će dijete rezati, a na kraj papira nacrtajte nešto do čega taj lik sa škara mora doći (npr. jednorog do duge, Spiderman do mreže, ptičica do gnijezda i sl.).

 

Potraga za uskršnjim jajima (za 1 ili više djece)

Zabavna igra (u koju možete uključiti sve ukućane) za razvoj orijentacije u prostoru, strpljenja i logičkog zaključivanja uz slatku nagradu na kraju – čokoladna jaja.  

Potrebno:

 • Papir
 • Flomasteri
 • Mala čokoladna jaja
 • Košarica za jaja (ili neka posuda)

Kako se igra?

Potrebno je papir izrezati na 6 dijela. Na svakom dijelu napišete „Trag broj ­___“ i zadani trag. Na prvi papirić napišite „Trag broj 1“, na drugi papirić napišite „Trag broj 2“ itd. Napišite tragova koliko želite, što više tragova, to će igra duže trajati.

Na prvu stranu svakog papirića napišite različite tragove koje će djeca morati slijediti kako bi došla do cilja – košarice s čokoladnim jajima.

PS. Ukoliko je moguće, uključite u tragove i unutrašnji dio kuće kao i područje dvorišta ili vrta. Ako to ne možete, nema veze. Njima će biti zabavno i samo unutra.

Prvi (nulti) trag date djetetu u ruku, na njemu piše gdje se nalazi drugi trag. Pišite jednostavne tragove koje ćete pročitati djetetu ili možete i nacrtati gdje se nalazi idući trag pa dijete može igrati bez vaše pomoći.

Evo nekoliko ideja za tragove:

 1. Trag (njega date djetetu u ruke):  Slijedi tragove i naći ćeš nagradu. Prvi je jednostavan, nalazi se u tvojoj cipeli.
 2. Trag: Bravo! Našao si ga. Idući trag nalazi se negdje gdje spremamo odjeću (ormar).
 3. Trag: Idući trag nalazi se ispod mjesta gdje spavamo (krevet).
 4. Trag: Sljedeći trag nalazi se ispod stola gdje jedemo.
 5. Trag: Super ti ide! Idući trag nalazi se pored teglice sa cvijećem.
 6. Trag: Idući trag nalazi se unutar kutije gdje nam poštar donosi pisma (poštarski sandučić).
 7. Trag: Ovo je tako zabavno! Idući trag je tamo gdje se kupamo (u kadi/tušu). 
 8. Trag: Sljedeći trag je sa priborom kojim jedemo (ladica sa žlicama).
 9. Trag: Skoro pa smo gotovi! Zadnji trag je u ormariću gdje stoji nešto s čime pereš zube (kupaonski ormarić s četkicom za zube)
 10. Potraži svoju zasluženu nagradu tamo gdje peremo odjeću (unutar ili pored perilice za rublje)
 11. Unutar ili pored perilice za rublje stavite košaricu sa čokoladnim jajima.

 

Priča iz vrećice (više djece)

Igra za razvoj mašte te govornog izražavanja.

Potrebno:

 • Vrećica
 • Razni predmeti ili igračke (plišana igračka, barbie lutka, privjesak za ključeve, blokić, avion, razglednica, morska školjka, krema za ruke, bombon…)

Kako se igra?

Sjednemo u krug. U vrećicu stavimo različite predmete i započinjemo priču: „Jedne olujne večeri, dječak Luka se spremao na spavanje. Legao je u krevet i ubrzo usnuo divan, no neobičan san.“  

Pružamo vrećicu jednom djetetu, ono izvlači predmet i nastavlja priču tako da taj predmet uključi u nju. Svako dijete izgovara po jednu rečenicu, a može izgovoriti i više rečenica ako mu treba za priču. Ako zapne, roditelj mu pomaže. Ispričamo priču do kraja, a možemo ju i ponoviti, zapisati, nacrtati. Zabavno je jer će svaki puta priča biti drugačija, iako koristite iste predmete.

Predmete možete mijenjati kad završite jednu priču te smisliti početak nove priče, npr. „Jednoga dana dječak i djevojčica krenuli su šetati šumom. U toj šumi vidjeli su jednu (dijete je izvuklo morsku školjku) jednu školjku. Zapitali su se otkud se stvorila ta školjka usred šume? …“

Pročitaj ti meni priču (za 1 dijete)

Igra za razvoj vokabulara, mašte i pozitivne slike o sebi (ja to mogu).

Potrebno:

 • Slikovnica

Kako se igra?

U ovoj igri malo ćemo zamijeniti uloge. Dijete će čitati vama. Ova igra je najzabavnija s djecom koja još ne znaju čitati. Dajte im omiljenu knjigu s pričama, neka je otvore na prvoj stranici, sjednite i slušajte. Vidjet ćete da će dijete potrošiti dosta vremena usavršavajući modulaciju i boju glasa koja je nužna za izgovaranje ključnih riječi u pričama. Neki od mlađih čitača smislit će često i nove riječi. Na vama je samo da sjednete i budete pažljivi.

Ovu igru možete igrati i na način da djetetu date potpuno nepoznatu knjigu i da na temelju slika (postavite djetetu pitanje što vidi na slici), dijete samo počne osmišljavati novu priču. Time ćete najviše doprinijeti razvoju dječje mašte.

 

Karmela Bučar, univ. bacc. praesc. educ.

babyhelp_logo

                                                                                                     BabyHelp Team