Prvi zubići

Prvi zubići


PRVI ZUBIĆI i  6 činjenica koje bi roditelji trebali znati

1. Većina beba počinje dobivati zubiće u dobi od 6 do 12 mjeseci

Prilično je različito vrijeme kada počinju izbijati prvi zubići. Neke bebe ni na svoj prvi rođendan nemaju još ni jedan.

Sa 3 mjeseca starosti, bebe počinju proučavati svijet oko sebe, opipom i naravno okusom. Sve što dohvate stavljaju u usta. Tada se  počinje pojačano lučiti i slina pa mnogi roditelje misle da su prvi zubići na pomolu. Zubići uglavnom počinju rasti oko 6 mjeseca bebine starosti, a do treće godine života – dijete ima sve zube.

bebe_prvi_zubi

 2. Fluorid treba dodati prehrani vašeg djeteta u dobi od 6 mjeseci.

Fluorid je mineral koji pomaže spriječiti propadanje zuba tako što se jača caklinu zuba. Dobra vijest je da se fluorid često dodaje u vodu iz slavine. Dajte svom djetetu nekoliko žličica vode u usta ili šalicu kada ga počnete polako uvoditi krutu hranu (oko 6 mjeseci starosti). Razgovarajte sa svojim pedijatrom da provjerite ako vaša voda iz slavine sadrži fluorid ili da li vaše dijete treba dodatak  fluorida. Fluorid se obično ne nalazi u većini flaširane vode.

 3. Masiranjem upaljenih desni, grickajući nešto hladno, ili acetaminofenom (paracetamol), povremeno kad je naporna noć, može pomoći ublažiti bol u desnima vašeg djeteta.

Obično probijanje zuba kod djece ne uzrokuje previše neugodnosti, no mnogi roditelji mogu reći kada im dijete dobiva zubiće. Bebe mogu pokazati znakove nelagode u području na kojem izlazi zub, desni oko zuba mogu biti natečene i/ili osjetljive, a beba može sliniti puno više nego inače.

Roditelji mogu pomoći ublažiti bol tako što će masirati desni bebama čistim prstima, nudeći čvrste grickalice bez punjenja tekućinom te čistu, smrznutu ili mokru krpu.

prvi_zubi_djeca

Dječja tjelesna temperatura može lagano porasti prilikom izbijanja zuba; međutim, prema studiji Pedijatrije iz 2016., prava groznica (temperatura preko 38 stupnjeva Celzijusa) nije povezana sa zubima i zapravo je znak bolesti ili infekcije koja može zahtijevati liječenje. Ako je bebi očigledno nelagodno, razgovarajte s pedijatrom o davanju odgovarajuće doze paracetamola primjerene težini ili ibuprofena ako je beba starija od 6 mjeseci. Obavezno pitajte svog pedijatra za pravu dozu u mililitrima (mL), ovisno o dobi i težini vašeg djeteta.

Mnoga djeca, međutim, uopće neće imati problema kad im počnu rasti zubi.

 4. Ne koristite tablete za zube, gelove s benzokainom, homeopatske gelove ili ogrlice od jantara

Držite se dalje od tableta za zube koje sadrže biljni otrov belladonna i gelovi s benzokainom. Belladonna i benzokain plasiraju se kao da ublažavaju boli vašeg djeteta, ali FDA je upozorila na oboje zbog potencijalnih nuspojava. Osim toga, ogrlice s jantarima se ne preporučuju. Ogrlice postavljene oko vrata novorođenčeta mogu  predstavljati potencijalnu opasnost od gušenja. Također nema istraživanja koja bi potvrdila učinkovitost ogrlice.

djecja_grickalica

5. Trebali bi četkati zube 2 puta dnevno

Jednom kada vaše dijete ima zub, trebali biste ga četkati dva puta na dan razmazivanjem fluoridne paste za zube veličine zrna riže, posebno nakon posljednjeg pića ili hrane dana. Ne zaboravite da dijete ne stavljate u krevet s bocom - to može dovesti do propadanja zuba.

Nakon što dijete napuni 3 godine, preporuča se da prilikom četkanja upotrebljavati količinu fluoridne zubne paste veličine graška. Kad je dijete u mogućnosti, naučite ga da pljuje višak paste za zube. Najbolje je da vi  na četkicu za zube stavljate pastu za zube dok dijete ne napuni 6 godina. Roditelji bi trebali nadgledati i pomagati svoje dijete dok pere zubiće dok ne navrši 7 ili 8 godina. Kad vaše dijete može dobro napisati svoje ime, ono ima i mogućnost da dobro četka.

odrzavanje_djecjih_zubi

6. Posjet stomatologu

Pokušajte zakazati djetetu prvi stomatološki sastanak nakon izbijanja prvog zuba i do prvog rođendana.

Preporučuje se  da sva djeca vide pedijatrijskog stomatologa i uspostave "zubarski dom" prema prvoj dobi. Pedijatrijski stomatolog pobrinut će se da se svi zubi razvijaju normalno i da nema stomatoloških problema. Također će vam dati daljnje savjete o pravilnoj higijeni. Ako u svojoj blizini nemate pedijatrijskog stomatologa, pronađite po preporuci nekog stomatologa koji ima iskustva sa malom djecom.

babyhelp_logoBabyHelp team