Rak dojke i trudnoća

Rak dojke i trudnoća


U listopadu se diljem svijeta skreće pažnja na rak dojke, stoga smo odlučili napraviti mali podsjetnik svim mamama, budućim i sadašnjim. 

To se ne događa često, ali ponekad, buduće majke imaju rak dojke. Trudnoća ne uzrokuje rak, iako promjene hormona u trudnoći mogu ubrzati razvoj bolest. Grudi se zadebljaju u vrijeme trudnoće, a to može otežati uočavanje sitnih masa ili nakupina. Zbog toga su tumori dojke često veći i napredniji u trenutku kada ih se primijeti.

trudnoca i rak dojke

Zbog toga je izuzetno važno imati redovite preglede dojki tijekom cijele trudnoće.

Sve kvržice ili sumnjive simptome mora provjeriti liječnik.

Kako se rak dojke dijagnosticira?

Najbolje što možete učiniti, što je i običaj, je redoviti posjet svom liječniku. Ti se posjeti nazivaju prenatalnim pregledima (ili prije porođaja) i presudni su za održavanje najboljeg zdravlja vas i vaše bebe. Tijekom nekih od tih posjeta možda ćete imati preglede dojki kako bi znali postoje li ikakve sumnjive promjene. Mamograf se smatra prilično sigurnim tijekom trudnoće, ali možda neće biti od pomoći zbog povećane gustoće dojki.

ultrazvuk i rak dojke

Trodimenzionalni mamograf može biti bolja opcija. Ako se pronađe sumnjiva kvržica, liječnik bi trebao napraviti biopsiju. Igle će ukloniti mali uzorak sumnjivog tkiva ili napraviti mali rez. Tkivo uzorka provjerava se pod mikroskopom i drugim metodama radi traženja stanica raka. Liječnik će vam također moći dati uputu da se učini ultrazvuk kako bi procijenio opseg bilo koje bolesti i, ukoliko je potrebno učinio ponovnu biopsiju.

Što se događa s mojom bebom ako imam rak dojke?

Prekid trudnoće neće poboljšati šanse žene da pobijedi rak dojke. Također, nema dokaza da rak šteti djetetu. Ali tretmani i liječenje donose sa sobom rizike.

Operacija je općenito sigurna tijekom bilo kojeg tromjesečja trudnoće. Ako je tumor još uvijek u ranoj fazi, liječnik će najvjerojatnije preporučiti uklanjanje sumnjive kvržice (lumpektomija) ili cijele dojke (mastektomija). Ako ste u prvom ili drugom tromjesečju, mastektomija je poželjna operacija. Lumpektomija je obično opcija za žene kojima je dijagnosticirana u trećem tromjesečju. Terapija zračenjem obično započinje tek nakon trudnoće jer može naštetiti djetetu.

Tijekom operacije karcinoma dojke, kirurg će pregledati limfne čvorove kako bi utvrdio jesu li neki pogođeni. Često će ukloniti one gdje se karcinom najvjerojatnije proširio. Ako je potrebna kemoterapija, liječnik će obično pričekati nakon prvog tromjesečja kako bi smanjio vjerojatnost da terapija našteti djetetu.

Napredni rak dojke obično zahtijeva i operaciju i kemoterapiju, pa je rizik za dijete veći. Odluka hoće li se liječiti ili ne može biti vrlo teška. Razgovarajte s obitelji i liječnikom o tome koja je najbolja opcija za vas.

Mogu li dojiti svoju bebu ako imam rak dojke?

Nema dokaza da će zaustavljanje protoka majčinog mlijeka poboljšati ili pogoršati stanje. Često je u redu dojiti kada imate ovu bolest, ali razgovarajte sa svojim liječnikom kako biste vidjeli što je najbolje za vas i vašu bebu. Ako dobivate kemoterapiju, vjerojatno ne biste trebali dojiti. Mnogi moćni kemo lijekovi mogu kroz vaše mlijeko putovati do bebe.

dojenje i rak dojke

U svakom slučaju, važno je znati da trudnoća ne uzrokuje rak dojke i ne predstavlja prepreku da bi postali majka. Kao i u svakodnevnom životu, treba kontrolirati dojke i to na dva načina: sami kod kuće i redovito kod doktora!

Rano otkrivanje karcinoma dojke ima izuzetno visoki postotak izlječenja!

                                                                     babyhelp_logo          rak dojke pink ribbon

                                                                                              BabyHelp Team