Što se događa s našim tijelom nakon poroda?

Što se događa s našim tijelom nakon poroda?


Trudnoća je vrijeme ogromnih promjena za vaše tijelo, ali promjene se ne zaustavljaju nakon što rodite ...

Devet mjeseci ste proveli "uzgajajući" čovjeka u sebi - to je nevjerojatan, transformativan, čaroban proces koji zahtijeva puno promjena. Vaša beba mora rasti, pa se vaši trbušni mišići protežu kako bi to omogućili. Vaša beba mora nekako izaći, tako da se vaši bokovi šire kako bi se prilagodili. Bebu treba hraniti, tako da vaše tijelo stvara posteljicu.

Sve je to prilično nevjerojatno. Brze promjene koje se dešavaju tijekom trudnoće sigurno se usporavaju nakon što ste rodili, a vaše će se tijelo nakon djeteta na kraju osjećati kao da se vratilo u "normalno stanje", ali još neko vrijeme slijedi još nekoliko promjena...

 trudnicki trbuh

10 Stvari koje će se dogoditi s vašim tijelom nakon poroda

Važno je biti spreman za promjene tijela nakon trudnoće. U ovom ćemo članku pisati o 10 stvari koje će se vjerojatno dogoditi vašem tijelu nakon bebe:

 1.        Grudi će vam se povećati.

 2.        Vagina će vam biti natečena s mogućim podljevom.

 3.        Smršavit ćete u prvom tjednu.

 4.        Maternica će vam se skupiti.

 5.        Krvarit ćete iz rodnice.

 6.        Morat ćete paziti na zdjelično dno.

 7.        Trbuh će vam izgledati obješeno.

 8.        Kosa će vam izgledati beživotno.

 9.        Morat ćete paziti na šavove.

10.       Bit ćete emotivni.

 

  1.  DOJKE ĆE SE UVEĆATI

Vaše će grudi biti veće od normalnih - vjerojatno i veće nego što su bile tijekom trudnoće. Nakon porođaja, vaši hormoni šalju poruku dojkama, ukazujući da je vrijeme da počnete proizvoditi mlijeko za hranjenje bebe.

Prvih nekoliko dana proizvodit će se kolostrum, nevjerojatno hranjiva tvar koja je gušća od mlijeka koje će doći kasnije i žute je boje. Prepuno esencijalnih antitijela i imunoglobulina, kolostrum daje vašoj bebi hranu koja mu je potrebna odmah nakon rođenja. Prilično je nevjerojatno - kolostrum štiti od bakterija i virusa, a ima i blagi laksativni učinak, pomažući bebi s prvom stolicom.

Nakon dva ili tri dana mlijeko će vam "krenuti", a grudi će vam postati veće i vrlo, vrlo tvrde. Vjerojatno će uzrokovati nelagodu, ali dojenje djeteta najbolji je način za ublažavanje boli i napetosti. Također će omogućiti vašem tijelu da počne regulirati količinu mlijeka koje proizvodi. Sami počeci dojenja mogu biti pomalo neugodni (bradavice posebno), dojke treba masirati kada su pretvrde da bi se spriječile upale ali s vremenom samo dojenje postaje užitak za mamu i bebu, vrijeme kada ste posebno vezani.

 

  2.   NATEČENA VAGINA I MOGUĆI PODLJEVI

Ako ste imali porod normalnim putem, vagina će vam biti natečena i moguće je da ćete imati modrice nekoliko dana (do tjedan dana) nakon poroda. Možda izgleda malo neobično, ali sasvim je normalno - možete upotrijebiti hladne obloge kako biste umanjili upalu.

Nosite organsko donje rublje i organske jastučiće kad je to moguće. Ležanje, a ne sjedenje, pomoći će kod modrica, a ležanje na boku, a ne na leđima, također će ublažiti pritisak. Možda će vam sjedenje na jastuku biti ugodnije od sjedenja na tvrdim stolicama.

 

  3.   SMRŠAVITI ĆETE U PRVOM TJEDNU

 mama i beba

Težina će vam pasti. Samo tijekom prvog tjedna nakon poroda vjerojatno ćete izgubiti između dva i četiri kilograma čiste vode. To je rezultat povećanog mokrenja i znojenja.

Ako dojite, možete očekivati da ćete izgubiti još više kilograma. Dojenje sagorijeva 300-500 dodatnih kalorija dnevno, a iako ćete vjerojatno biti gladniji kako biste nadoknadili dodatnu energiju koju sagorijevate, i dalje ćete vjerojatno izgubiti na težini kao rezultat dojenja. Neke žene vrate svoju kilažu prije trudnoće vrlo brzo i vrlo lako no neke se dulje vrijeme bore s nakupljenim kilogramima.

 

  4.   MATERNICA SE STIŠĆE

Kada počinje sam porod, maternica vam je 15 puta veća od veličine prije trudnoće. A ono što ide gore (u veličini) mora se i vratiti. Maternica će se početi „skupljati“ nakon porođaja (dojenje može ubrzati proces), a ponekad može biti bolna (slično bolovima kod mjesečnog krvarenja).

Koriste topli oblozi kako bi se ublažila nelagoda i pitajte svoju primalju o lijekovima protiv bolova koji su sigurni za dojenje (ako dojite). Možda još uvijek izgledate kao da ste trudni nekoliko mjeseci i nakon porođaja – polako, dajte svom tijelu vremena da se prilagodi ipak je bilo 9 mjeseci u DRUGOM STANJU! Ako dojite, one dodatne zalihe masti koje ste nakupili dobro će vam doći jer za brigu o bebi treba energije.

 

  5.   KRVARENJE

Krvarit ćete, bilo da ste imali vaginalni porod ili Carski rez. Nakon poroda, krvarit ćete prilično jako otprilike tjedan dana. Ovo je način na koji vaše tijelo odbacuje sluznicu maternice i sav višak krvi - drugim riječima, sasvim je normalno.

 porod

Kad idete u bolnicu, bilo bi dobro spakirati neke organske higijenske uloške jer će krvarenje biti intenzivno prvih nekoliko dana. Nemojte koristiti tampone dok od liječnika ne dobijete zeleno svjetlo (obično nakon šest tjedana) - oni mogu uzrokovati infekcije.

Prvih tjedan dana ili tako nekako, krvarenja će biti česta i jaka te svijetlo crvene boje. Nakon toga će potamnjeti do smeđe boje i postati manja. Ako primijetite velike ugruške (veće od četvrtine), nazovite svog liječnika jer možete riskirati postporođajno krvarenje. Vrlo rijetko ali događa se.

 

  6.   PAZITE NA ZDJELICU

Trudnoća i porod su vrlo zahtjevni za vašu zdjelicu. Nakon poroda mogli biste primijetiti da slučajno „pobjegne“ urin. To nije ništa čega bi se trebali sramiti, a pomoći će vam vježba donjih mišića (stiskanje i opuštanje – kao kada zadržavate mokraću pa opustiti).

 beba

Pokušajte provesti manje vremena stojeći, a više vremena sjedeći ili čak ležeći (znamo da je lakše reći nego učiniti). Obavezno poslušajte savjet svog liječnika prije nego što krenete u teretanu ili obučete tenisice - preambiciozni s planovima vježbanja nakon poroda mogu biti kontraproduktivni.

  7.   OBJEŠENI TRBUH

Vaše tijelo se mijenjalo punih 9 mjeseci i nije rijetkost da elasticitet kože nije idealan pa nije neobična pojava - strija. Trbuh će izgledati prilično opušteno prva dva tjedna nakon poroda (a možda i dulje), jer se toliko proširio da primi dijete. Dojenje pomaže zategnuti ovu opuštenu kožu, a kako se maternica smanjuje, trbuh će se vratiti na staro. Zdrava prehrana pomaže, a nakon što od liječnika dobijete zeleno svijetlo i vježba vratit će vaše mišiće tamo gdje su bili.

 

  8.   BEŽIVOTNA KOSA

Vaša kosa može izgubiti sjaj. Jedna od ljepših bioloških nuspojava trudnoće je gušća, punija kosa. Ali općenito, ovaj bonus traje samo za vrijeme trudnoće i možda ćete primijetiti da vam kosa opada u mjesecima nakon rođenja djeteta. Ne brinite, nećete oćelaviti - na kraju će se stanjivanje usporiti i kosa će se vratiti u normalu.

 bezivotna kosa

Ne zaboravite da uvijek koristite organske proizvode za njegu kose i kože dok ste trudni i dojite - sastojci mogu proći u krvotok i u vašu novorođenu bebu.

 

  9.   ŠAVOVI

Ako ste imali šavove na međici, održavajte ih čistima perući ih u običnoj vodi - uopće nemojte koristiti proizvode za kupanje, oni mogu prouzročiti infekciju. Možda ste odlučili ne nositi donje rublje kod kuće kako biste smanjili nelagodu. Danas je većina šavova na međici samorazgradiva, pa vam neće biti potrebno vađenje šavova.

Seks nakon što ste bili „rezani i šivani“ može biti malo bolan ili neugodan. Idite polako, koristite puno maziva na bazi vode, a ako ne želite ponovno zatrudnjeti, razmislite o izboru kontracepcije (mit je da je dojenje kontracepcija - definitivno još uvijek možete zatrudnjeti tijekom dojenja!)

Ako ste imali carski rez, ožiljak će vam biti napuhan, malo podignut i malo tamniji od kože oko njega. Pazite na bilo kakve znakove infekcije - poput crvene, upaljene kože - i ranu očistite toplom vodom i običnim sapunom. Ostavite da se osuši na zraku kako bi se izbjegla infekcija.

 

 10.    EMOCIJE

Vaše emocije mogu biti „krhke“ u tjednima nakon rođenja. Studije procjenjuju da se i do 80 posto novih mama nakon poroda osjeća plačljivo i razdražljivo ( sjećam se da sam plakala jer mi je juha bila prevruća). I razumljivo je - vaše tijelo, vaš dom i vaš život doživjeli su radikalne promjene u doista kratkom vremenskom okviru. Za većinu žena taj se osjećaj znatno smiruje s deset dana. Ako ti osjećaji potraju, potražite svog liječnika što je prije moguće.

 mama place

Mogli biste se osjećati i rastreseno i zaboravno - opet je to sasvim normalno. Zapravo, znanstvenici s australskog katoličkog sveučilišta potvrdili su da trudnoća zapravo uzrokuje lagani gubitak pamćenja! Tu su nedostatak sna, više zadataka i općenita zauzetost novorođenčadi, a sve to može dovesti do zaborava. S više odmora vrlo brzo ćete se vratiti u normalu.

 

PRIHVATITE SVOJE TIJELO NAKON PORODA

Imajte na umu da su promjene tijela nakon poroda normalan i prirodan dio procesa. Najbolje što u to vrijeme možete učiniti jest usredotočiti se na brigu o svom tijelu na zdrav, hranjiv način.

babyhelp_logo
BabyHelp team