Štucanje

Štucanje


Svi smo  upoznati sa štucanjem. Svi štucamo  s vremena na vrijeme, kako starimo , sve manje i manje. Bebe su posebno sklone štucanju, čak i u maternici, ponekad i  prije 6-og tjedna nakon začeća. Ali štucanje obično nije zabrinjavajuće. Može trajati minutu ili do sat vremena, ali ne čine djetetu ništa loše – u stvari neku dojenčad čak i zabavlja to iznenađenje koje je prouzročilo.

Dječje štucanje je samo jedno od onih normalnih ponašanja i refleksa o kojem roditelji moraju znati, ali ne biti uznemireni. Štucanje je vjerojatno da će se pojaviti odmah nakon hranjenja ili kada se dijete uzbudi. Kako se  novorođeni unutarnji organi razvijaju i sazrijevaju, štucanje se treba smanjiti u intenzitetu i učestalosti.

 

Zašto bebe štucaju?

 Štucanje nema veze s disanjem. Ono je uzrokovano  iznenadnom kontrakcijom dijafragme izazvane iritacijom ili stimulacijom tog mišića. Neki vodeći pedijatri mišljenja su da je štucanje dojenčadi obično uzrokovano hranjenjem (dojke, formulom ili drugom hranom) ili padom temperature koja uzrokuje prehladu. Štucanje se smatra bezopasnim osim ako se ne dokaže dovoljno uporan da se umiješa u redovito hranjenje i spavanje.

Bebe s Gastroezofagealno refluksna bolest (GERD) mogu imati tendenciju da štucaju češće, popraćeno pljuvanjem, kašaljem i razdražljivosti. Takvo ponašanje treba spomenuti vašem medicinskom savjetniku kao vrlo česte napadaje nekontroliranog štucanja, posebno nakon dobi od 1godine starosti. Iako je dječje štucanje rijetko znak ozbiljnije temeljne zdravstvene bolesti, nikada ne šteti biti oprezan.

 stucanje_djeca

Kako se boriti sa štucavicom kod beba? 

Postoje razne stare priče i metode kako se štucanje može prekinuti i zaustaviti. Proizvesti glasan zvuk da se dijete preplaši ( pa tko bi to uopće napravio ),nakapati limuna na jezik… Sve pre agresivno za naš pojam i ne preporučljivo.

 Ali nježno masirati leđa, gutljaj vode ili dati nešto za sisati, može učiniti trik. Štucanje obično muči roditelja više od djeteta, iako može uzrokovati bol za bebu tijekom hranjenja. Promjena položaja djeteta i podići bebu da se podrigne ili opustit može pomoći.

 Ako beba štuca često, uvijek pokušati hraniti kada je dijete mirno i prije nego što se jako ogladni. To bi trebalo smanjiti izglede za štucanje koji se javljaju tijekom hranjenja. Pokušajte napraviti hranjenje kao miran i ležeran  proces što je više moguće s minimalnim vanjskim smetnjama za dijete. Ako se štucanje dogodi tijekom hranjenja, prestanite je  hraniti i dajte im priliku da prestanu štucati.

 

Dakle, štucanje je sastavni dio svakodnevnih bebinih aktivnosti koja nije zabrinjavajuća, ali svakako nešto na što treba obratiti pažnju da li je – normalno štucanje -  i koliko je često. S vremenom ono postaje sve rjeđe.

babyhelp_logoBabyHelp team