Dječja kolica - što, kako i zašto?

Dječja kolica - što, kako i zašto?


Izbor pravih kolica je izuzetno važan i pravilan odabir omogućuje najbitniju stvar;  jednostavnost i praktičnost u svakodnevnom životu s bebom - od šetnje do parka pa do pohoda po šoping centrima, tržnicama ili bavljenja sportom.

Evo osnovnog vodiča za različite vrste dječjih kolica tako da možete odabrati one koja za vas imaju najviše smisla te najviše odgovaraju vašem načinu života.

 

Bez obzira jeste li krenuli u park ili Pariz, kolica su neophodna za život s bebom. Pronalazak najboljih kolica ovisi o vašem načinu života, vašem budžetu i nekim ključnim logističkim pitanjima: Gdje i koliko ćete ih koristiti? Gdje ćete ih skladištiti? Koliko će ih beba koristiti? I koliko dodatne opreme imaju?

 

Evo gdje započeti:

Koje su različite vrste kolica?

• Višefunkcionalna kolica

• Lagana ili kišobran kolica

• Kolica za jogging – sportska kolica

• Kolica za blizance

• Nosač za autosjedalicu

• Sistem za putovanja

Na što moram obraćati pažnju kod kupovine kolica?

Kako mogu biti siguran da su odabrana kolica sigurna?

Kratki savjeti:

Dječja kolica koštaju od 500 do 15 000 kuna. Važno je znati sa koliko novaca raspolažete i vašim stilom života jer na taj način sužavate potragu.

• Osnovna lagana kolica – kišobran kolica - olakšavaju putovanje (i skladištenje), dok se visoki funkcijski sustavi kolica, 2 u 1 ili 3 u 1 kolica, mogu pohvaliti korisnim značajkama kao što je dodatna oprema za dijete i autosjedalica u kompletu.

• Za neke će kolica značiti kilometre šetnje i niz godina korištenja. Dječja kolica koriste više članova obitelji u smislu odlazaka u šetnju, načina upotrebe – drijemanja na terasi dok je obitelj na okupu, odlazaka u nabavu…

Vrste dječjih kolica: 
Višefunkcionalna kolica

Što je to:

Ako želite uložiti u jednu kolica koja ćete koristiti godinama u skladu sa rastom i potrebama vašeg djeteta, ne tražite dalje od višefunkcionalnih kolica. Veća, čvršća i obično izdržljivija, ova su kolica standardna opcija. Osim toga, mnogi modeli imaju čitav niz značajki koje ne samo da su ugodna i sigurna za bebu, već i čine vaš život lakšim.

Prednosti: ova vrsta kolica pokrivaju sve osnovne potrebe kod dolaska bebe

  • Široko, udobno i dobro obloženo sjedalo
  • Mogućnost postavljanja sjedala prema naprijed ili natrag
  • Mogućnost pričvršćivanja autosjedalice
  • Košara dizajnirana novorođenčad kao i autosjedalica, pa sve do upotrebe već samostalnijih mališana – težine i do 25-30 kilograma
  • Pomični krovići
  • Čvrste gume s pristojnim ovjesom za apsorbiranje trešnje
  • Prostrana košarica za odlaganje strvari
  • Teleskopski upravljač (posebno korisno kada je jedan roditelj visok, a drugi je sitan)
  • Korisni i praktični dodaci, poput držača za bočice ili stalci za hranu

Nedostaci:  

Ova kolica mogu biti glomazna i teška. Ako se koristite javnim prijevozom, penjete se stepenicama redovno jer živite u zgradi bez lifta ili često morate ići prometnim ulicama ili u male trgovine sa djetetom, ona mogu otežati manevriranje . Ova kolica pune veličine također mogu biti teško uklopljena u mali prostor sa ograničenim prostorom za skladištenje.

Lagana ili kišobran kolica

Što je to:

Možda ćete izgubiti neke značajke koje možete pronaći u višefunkcionalnim kolicima, ali kišobran kolica nadoknađuju ih jednostavnošću i praktičnosti  korištenja.

                                   bertonne kišobran kolica

Prednosti: 

To su lagana kolica a najteža su oko 15 kilograma, dizajnirana za prenosivost (neka dolaze čak i s naramenicom za nošenje ili torbom). Lagano se sklapaju, zbog čega ih možete jednostavno spremiti u prtljažnik ili ponijeti  u zrakoplov ili u autobus. Puno tipova kišobran kolica su opremljena korisnim dodacima kao što su pomični naslon sjedala da dijete može spavati, proširivi krović, košara za odlaganje stvari i igračaka i ugrađeni držač za čaše.

Nedostaci: 

Ako tražite kolica koja možete koristiti od novorođenih mjeseci, to nisu kišobran kolica. Iako nekoliko modela može biti sigurno i udobno za novorođenčad s prilagodnicima za autosjedala, većina kišobran kolica dizajnirana je za bebe od šest mjeseci ili starije.

Kolica za jogging – sportska kolica

Što je to:

Trčanje – doslovno! Ako ste roditelj koji se redovno bavi trčanjem i sportom na otvorenom tada su ova vrsta kolica upravo za vas.

Thule sportska kolica

Prednosti: 

Vrhunski ovjes omogućuje vam hodanje, trčanje ili pješačenje i održava udobnost bebe, dok za maksimalnu okretnost staze za trčanje i izvan nje, mnoga kolica za trčanje dolaze s prednjim kotačem koji se može zakretati (za fleksibilnost) ili fiksirati (za stabilnost pri višoj brzini). Ostali dodaci sportskih kolica uključuju njegovu kompatibilnost s autosjedalicom (za uporabu od eođenja kroz faze mališana), sjedala s dubokim naslonom, teleskopske upravljače i iznimno prostrane košare za odlaganje stvari. Ručna kočnica, pojas u pet točaka i remen za ručne zglobove ključne su sigurnosne značajke, pa nemojte ići na trčanje s kolicima koja ih ne uključuju.

Nedostaci:

Kolica za jogging mogu biti malo teža i zahtjevnija za sastavljanje. A ako nemate puno prostora, neće se sklapati kao mala kolica.

Također, iako se većina kolica s tri kotača naziva "joggerima", nisu sva kolica sa tri kotača zapravo optimizirana za trkače. Neke od najpopularnijih kolica s tri kotača su „hibridna“ kolica kojima nedostaju ručne kočnice i druge sigurnosne karakteristike i ne mogu se koristiti za trčanje s bebom. Ozbiljni trkači morat će napraviti probnu vožnju kako bi bili sigurni da vaša kolica za jogging imaju sigurnosne značajke i funkcionalnost koju želite.

Kolica za blizance

baby monsters kolica za blizance

Što je to:

Ako imate blizance, ili dijete koje nije spremno odustati od svojih kolica a druga beba je već stigla, tada su dvostruka kolica pravi izbor. Ova vrsta kolica se isporučuju u dva formata: tandem, gdje jedno dijete sjedi iza drugog ili sjede jedno do drugoga.

Prednosti:

Kada imate blizance ili dvoje djece koja su blizu po starosti  ova opcija vam omogućuje upravljanje samo jednim kolicima. To je idealna opcija ( kod blizanaca i jedina).

Nedostaci:

Ova kolica za dvoje imaju tendenciju da budu veća i glomaznija, teška do 40 kilograma .Kada kupujete ovu vrstu kolica, razmislite o širini (odgovara li vam kroz vrata?), pokretljivosti (jesu li dobro izbalansirana? Kako se okreću?) I jesu li kompatibilna s jednom ili dvije autosjedalice.

Nosač za autosjedalicu

Cam konstrukcija

Što je to:

Ovi okviri na kotačima (konstrukcija) stvoreni su da u trenu iz bebine autosjedalice dobijete kolica (doslovno!).

Prednosti:

Nosači za autosjedalice su kompaktni i lagani. Za brzi prijelaz iz automobila u automobil, iz šetnje u automobil - oni su vrlo praktični.

Nedostaci:

Nosači autosjedalica relatrivno se kratko koriste jer beba brzo preraste autosjedalicu za novorođenčad. Većina višefunkcionalnih kolica funkcioniraju kao okvir za autosjedalice, a zatim se pretvaraju u dječja kolica prilagođena dobi djeteta.

Putni sistemi
Što je to: 

Sistem za putovanja znači lagano i jednostavno spajanje, spajanje dječje autosjedalice i kolica. Postoje sistemi za putovanja za kolica u višefunkcionalnim kolicima, kišobran kolicima i jogging kolicima, tako da možete odabrati sustav s onom vrstom kolica koja vam se najviše sviđa.

Prednosti:

Imati autosjedalicu za dojenčad koja se spaja na kolica s adapterom (obično ugrađenim) znači da možete premjestiti uspavano dijete iz automobila u kolica, bez da dijete probudite. Ako je moguća kupnja obje komponente kao kompleta, time definitivno možete uštedjeti novac.

Dječja kolica za spavanje

Nedostaci:

Dok će se kolica koristiti dugi niz godina, vaše će dijete puno prije prerasti autosjedalicu za novorođenče, a ako ste obitelj s više automobila, morat ćete kupiti zasebnu autosjedalicu ili nosače za korištenje u drugom automobilu.

O čemu moramo voditi brigu pri kupnji dječjih kolica

Sigurna, pouzdana i lagana kolica za upotrebu definitivno su nužna. No kako se kolica mogu kretati u rasponu od 500 do 15 000 kuna, morat ćete se pobrinuti da dobijete najbolju opciju za svoj novac. Ova osnovna pitanja mogu vam pomoći.

Gdje ćete kolica koristiti?

Mnogi modeli srednjeg opsega mogu biti veliki i glomazni - nije idealno ako se najviše krećete uskim gradskim ulicama. No, manja kolica, kišobran kolica možda vam neće biti dovoljna ako vam je potrebna košarica dovoljno velika da možete u nju staviti torbicu, vrećicu pelena i druge potrebne stvari za šetnju ili kupovinu. Mjesto stanovanja i redovnog kretanja je važno kod odluke.

Da li su prikladna za novorođenčad?

Neka kolica nude mogućnost dubokog naslona (mogućnost za polegnuti bebu)  ili „kolijevka s ugođajem“, što znači da novorođenče možete staviti u njih od prvog dana, bez dodataka. Ali mnogi su modeli prikladniji za dojenčad koja imaju kontrolu nad držanjem glavice ili gotovo sjede bez podrške, što se obično događa od četiri do šest mjeseci starosti djeteta. Možda ćete trebati pričvrstiti autosjedalicu ili dodatnu košaru za bebu kako biste neke modele pripremili za dojenčad, tako da morate biti sigurni što trebate, a što dobivate, prije kupnje.

Koliko dugo planirate koristiti kolica?

Iako ćete možda platiti više unaprijed za određene modele, prilagodljivost od novorođenčeta kroz faze odrastanja mališana dugoročno bi vam mogla uštedjeti novac. Namjeravate li kolica koristiti za više djece? Ako je to slučaj, kupujte dugoročnu vrijednost i razmislite o modelu na koji možete dodati – autosjedalicu ili čak dodatno sjedalo za još jedno dijete.

 Mamas Papas Ocarro

Koliko su jednostavna za upotrebu?

Nakon što ste napravili neka istraživanja i suzili svoje odabire, pametno je pročitati forume da bi saznali iskustva dugih roditelja o modelu koji vam se najviše sviđa. Možete li ih „ glatko „ upravljati? Možete li upravljati jednom rukom?

Kako se sklapaju i rasklapaju?

Vjerojatno ćete držati dijete i njegove stvari kada trebate sklopiti ili rasklopiti kolica, što jednostavnije - to bolje i praktičnije. Mnogi se modeli sklapaju jednom rukom, ali pokušajte prije kupnje - nisu svi preklopi jednom rukom tako jednostavni koliko zvuče.

Koliko su kolica teška?

Kad ste na putu, laganija kolica su najbolja. Ali imajte na umu detalje, jer će neki proizvođači kolica s 25 kilograma nazvati laganima, dok drugi mogu težiti tek 12 kilograma. To je velika razlika kada nosite bebu, torbu sa stvarima za dijete i kolica uz stepenice ili se koristite javnim prijevozom.

Trebate li više od jednog modela kolica?

Trebate li kišobran kolica za putovanja, a druga kolica za svakodnevnicu koja se bitno razlikuje zbog načina života? Za neke obitelji jedna kolica jednostavno ne pokrivaju sve osnove, bez obzira kako pametno dizajnirana. Ako je to slučaj, razmislite o podjeli budžeta za kolica, a ne da ulažete više u samo jedan model. Možda će vam trebati jedan model koji ćete koristiti svakodnevno, a način života je zahtjevniji, i zasebna laganija i jednostavna kolica kada ste na putovanju.

Kako biti siguran da su izabrana dječja kolica sigurna za moje dijete?

Kada je u pitanju kretanje po raznim terenima s bebom, na prvom mjestu je sigurnost. Gotovo svi modeli kolica danas ispunjavaju osnovne sigurnosne standarde, ali postoji nekoliko sigurnosnih značajki koje trebate uzeti u obzir prilikom kupovine kolica.

Potražite sigurnosni pojas s pet točaka.

Pojasevi u pet točaka ovih su dana relativno standardni, ali neka kišobran kolica imaju kabelski sklop u tri točke. Provjerite kvačice sigurnosnog pojasa da biste bili sigurni i da se jednostavno spajaju (ali ne da se previše lako otkopčavaju, barem za dijete da ih ono lagano otkopča!).

Kočnice 

Obavezno testirajte koliko su kočnice jednostavne za korištenje - i koliko ih je lako otpustiti. Otkrijete da li se kočnice aktiviraju kad to ne namjeravate? Da li kočnice nude sigurno zaustavljanje? Možete li lako otpustiti kočnice kada ste spremni za pokret?

 

Ispitajte šarke i rubove.

Rubovi bilo kojeg proizvoda za bebe mogu biti škakljivo područje, ali budite posebno oprezni kada kupujete kolica. Mali prstići na rukama i nogama mogu se uhvatiti u tijesnim prostorima, pa pripazite na izbočine i oštre rubove.

 Dječja kolica za stariju djecu

Osigurajte djetetu malo hlada.

Krovići ili suncobrani za kolica nužni su za šetnje po suncu (ili kiši) - također razmotrite mogućnost nabave modela s ugrađenom SPF zaštitom.

 

Polegnite dijete i opustite se.

Koliko je dubok naslonjač sjedala? Ako planirate staviti novorođenče u kolica, potražite modele koji nude skoro ravni naslon. Ili pronađite kolica na koja se lako može pričvrstiti autosjedalica za dojenčad, što vam pomaže da premjestite uspavanu bebu bez uznemiravanja i buđenja.

 

Stavite sve bitne elemente zajedno.

Ako planirate kupiti putni sistem, pogledajte sigurnosne ocijene za autosjedalicu i provjerite kako se autosjedalica pričvršćuje na kolica. Je li to jednostavan sistem za korištenje jednim klikom? Ima li puno remena ili adaptera? Želite da bude što jednostavnije i izravnije (bebe su dovoljno komplicirane!).

 

Registrirajte svoja kolica kod proizvođača čim ih kupite. Tako ćete uvijek biti informirani o promjenama, novim dodacima i o svim promjenama na modelu!

 

Recenzije mama i savjeti kod kupovine kolica

Ako pitate 20 mama koja kolica preporučuju, vjerojatno ćete čuti 20 različitih mišljenja. Ali dobra je vijest da postoji toliko mogućnosti za kolica da ćete sigurno pronaći onu koja zadovoljava sve potrebe vaše obitelji. Evo što mame kažu o pronalaženju ispravnih kolica:

 

Investirajte u kvalitetu

Predlažem vam da se klonite jeftinih kišobran kolica. Više ručke, bolji krović i druge dodatne značajke zaista vrijede nabaviti barem kišobran kolica srednje veličine. - alymr224

 

Servo upravljač

Ako i ne trčite redovito i niste sportki tip, kolica sa 3 kotača su jednostavnija za manevriranje i upravljanje od klasičnih kolica sa 4 kotača. Sada su kolica sa 3 kotača puno bolja i kvalitetnija nego što su bila u počecima. Ponovo bi se odlučila za ta kolica! -  JessC3085

 

Jedna ili dvoja kolica?

Obožavam svoja jogger kolica jer trčimo i šetamo puno po gradu, ali teško je utovarivati ​​sve u auto i vaditi ponovo sve van iz njega, pa imam lagana kišobran kolica koja držim u autu za kupovinu. Moja jogger kolica također imaju adaptere za autosjedalicu. - ebh2015

 

Planiranje drugog djeteta

Jedna od bitnih stvari koju treba razmotriti je ako planirate imati drugo dijete u narednih nekoliko godina, možda da uzmete u obzir kolica koja mogu smjestiti više od jednog djeteta. S našim prvim djetetom kupili smo autosjedalicu britax b i agilnu kolica, ali sada moramo kupiti druga kolica za dvoje djece, što je očito dupla investicija. Voljela bih da smo to prvo razmotrili. - fsupreggowith2

 

Najbolja kolica za neravne terene

Mi smo se odlučili za kupnju sportskih kolica – jogger kolica. Živimo u predgrađu i prilaz kući nam je prilično grub i neuređen pa mislim da obična kolica sa običnim kotačima ne bi dugo trajala. – nikkierz

 

Proučite putni sistem

Kupili smo sjedalicu i kolica za dojenčad kao putni sistem za moju kćer. Voljela sam je staviti na jedno mjesto da tu i ostane dok smo u pokretu. Moja je kći mrzila, apsolutno mrzila se nositi (probala sam 3 različite nosilice i bilo joj je 6 mjeseci prije nego što nije izgubila razum, a do tada je već mogla samostalno sjediti u kolicima) tako da je putni sistem bio spas kamo god da smo išli. – TheRightLane

babyhelp_logo

                                                                                                     BabyHelp Team