Kada će vaša beba prespavati noć?

Kada će vaša beba prespavati noć?


Uz malo znanja (i puno sreće), prospavana noć može se dogoditi prije nego što ste se nadali.

Evo kada i kako uspavati dijete tijekom noći.

 beba spava

Pitate se kada bebe počnu spavati cijele noći i hoće li vaš mališan biti "dobar spavač"? Odgovor uglavnom ovisi o dobi i stadiju vaše bebe te o tome je li naučila samo-smirivati se ili ne. Evo kako dijete uspavati tijekom noći, potaknuti dobre navike spavanja i izbjeći potencijalne probleme sa spavanjem kako dijete raste.

 

Spavanje kroz noć : što to zapravo znači

Noćno spavanje obično se definira kao spavanje šest do osam sati preko noći. 

Ali zapamtite, to je samo djelić od ukupno 10 do 12 sati (ili više) spavanja koje bebe obično trebaju noću, ovisno o dobi, pored dnevnog drijemanja. Što znači da čak i ako vaša beba "spava cijelu noć" s 3 do 6 mjeseci, vjerojatno vi nećete neko vrijeme (ako dijete, na primjer, zaspi u 19:30, šest sati kasnije bit će 1:30 ujutro, a osam sati bi bilo 3:30 ujutro). 

Dojenčad mlađa od 6 mjeseci obično mogu spavati od tri do osam sati noću, ovisno o dobi i stadiju. I bebe između 4 i 6 mjeseci u razvoju mogu prespavati noć bez hranjenja, no hoće li to učiniti, druga je priča. Bebe, poput odraslih, jedu iz udobnosti i zadovoljstva, a ne samo zbog potrebe.

 

Kada bebe spavaju cijelu noć?

Kada možete očekivati da će vaša beba početi spavati cijele noći, ovisi o nekoliko čimbenika, uključujući djetetovu dob, težinu, dojite li ili ne ali i obiteljske noćne prehrambene navike. Evo kada bebe počinju spavati cijele noći, plus više informacija o navikama i obrascima spavanja beba prema dobi: 

• Novorođenče: Novorođenčad neće spavati cijele noći jer moraju često jesti. Zapravo, dva do četiri sata odjednom otprilike su onoliko koliko možete očekivati da će vaša beba spavati tih prvih tjedana i mjeseci - ovisno o tome dojite li, hranite li adaptiranim mlijekom ili oboje.

• 2 do 3 mjeseca: Djeca od 2 do 3 mjeseca mogu spavati pet ili šest sati. Ipak, većini tromjesečnih beba i dalje je potrebno hranjenje ili dva tijekom noći, pogotovo ako su na majčinom mlijeku.

• 4 mjeseca: U ovoj dobi bebe mogu spavati solidnih sedam ili osam sati, što predstavlja spavanje cijele noći, iako se to može događati postupno. To je zato što je većina četveromjesečnih beba dosegla čarobnu težinu do 5,5 kilograma, što znači, metabolički govoreći, ne treba noćno hranjenje. Ali možda ga i dalje zahtijevaju! 

• 5 do 6 mjeseci: Bebe su do sada sposobne prespavati noć, pa ako se vaše dijete i dalje češće budi kako bi jelo, možete biti prilično sigurni da zapravo nije gladno. Da bi mu se pomoglo naučiti spavati šest do osam sati odjednom većinu noći, liječnik vam može savjetovati kako polako prekinuti dodatna noćna hranjenja. Fizički će vaša beba biti spremna za taj prijelaz, iako se može buniti, pogotovo ako je navikla na nekoliko obroka preko noći i slatku dozu majčinog zagrljaja koji dolazi s njima.

Kako uspavati dijete preko noći

Imate veću kontrolu nad navikama spavanja svoje bebe nego što možda mislite - i ne morate čekati da navrši 6 mjeseci da biste počeli poticati dulja noćna neprekinuta spavanja.

 Slijedite ove savjete kako biste djetetu pomogli da počne spavati tijekom noći

• Uspostavite rutinu prije spavanja - Ne samo da će vaše dijete rutinu smatrati utješnom, ono će postati bebin signal da je vrijeme za spavanje. Započnite s lijepom opuštajućom kupkom - topla voda umiruje i potiče san. Slijedite pričom, maženjem i uspavankom. Završite s večernjim hranjenjem. Ako vaša beba ima problema s gutanjem zraka za vrijeme hranjenja pa poslije ima problema, hranjenje prije spavanja možete prebaciti na ranije u rutini. 

• Pokušajte ne mijenjati djetetu pelenu usred noći - Ako vaša beba nije zamazala pelenu, ako je moguće preskočite promjene usred noći, jer će je to vjerojatno razbuditi. Ako joj stvarno trebate promijeniti pelenu tijekom noći, učinite to s prigušenim svjetlima i što manje pričanja.

• Razmislite o tome da dijete odmaknete dalje od sebe - Stručnjaci preporučuju da bebe dijele sobu s roditeljima do najmanje 6 mjeseci. Ali ako vaša beba spava u vašoj sobi ili su joj kolijevka ili krevetić vrlo blizu vašeg kreveta, udaljavanje (ili čak u vlastitu sobu) moglo bi bolje funkcionirati ako za to postoji mogućnost. Moglo bi biti da sama vaša blizina pridonosi češćem buđenju po noći.

mjenjanje pelena po noci

• Neka kalorije dolaze tijekom dana - Dijete će noću biti manje gladno (i bolje moći spavati) ako mu se trbuh napuni tijekom dana. Dojene bebe trebale bi jesti svaka dva do tri sata, ukupno osam do 12 hranjenja tijekom 24 sata, dok ne počnu jesti krutu hranu sa oko 6 mjeseci. Zatim pada na pet do šest hranjenja dnevno i postupno se smanjuje kako stare. Većina beba koje se hrane adaptiranim mlijekom trebale bi dobiti do oko 115 ml svaka četiri sata, počevši s otprilike mjesec dana starosti, dok sa šest mjeseci ne počnu polako uvoditi i krutu hranu, iako to ovisi o vašem djetetu (a većini beba mlađih od 1 mjeseca potrebno je manje adaptiranog mlijeka od toga, 50 – 60 ml). Jednom kada se uvede čvrsta hrana, bebama je potrebno oko četiri do pet hranjenja adaptiranim mlijekom dnevno. Možete pokušati dodati dodatni mililitar ili dva u dječju bočicu tijekom dnevnog hranjenja ako uzima manje od preporučenih 500 – 600 ml dnevno.

• Probudite bebu za hranjenje prije nego sami odete na spavanje - Neposredno prije nego što odete u krevet, nahranite bebu kasnim obrokom ako ima noćni obrok koji se bliži. Morat ćete ju dovoljno probuditi kako ne bi potpuno spavala za vrijeme hranjenja i ne biste ju smjeli hraniti dok leži. Čak i ako je previše pospana da bi jela, nekoliko gutljaja moglo bi biti dovoljno za dodatnih sat ili dva sna. Ako ova taktika potakne vašu bebu da se češće budi, izbacite je i samo pazite da njezino hranjenje prije spavanja bude dovoljno. 

• Nemojte stavljati žitarice u bebinu bočicu ili ne dolazite u iskušenje da prerano počnete s krutom hranom - Ne samo da vašoj bebi neće pomoći da prespava cijele noći, već može štetiti i bebinom zdravlju. Uvođenje čvrste hrane prije 4 do 6 mjeseci (idealno 6 mjeseci prema preporuci stručnjaka) može dovesti do problema s probavom (bebe ih ne mogu u potpunosti probaviti prije 4 do 6 mjeseci). Osim toga, vaše bi dijete moglo udahnuti zgusnutu smjesu u pluća.

beba spava cijelu noc

• Ne žurite k djetetu s prvim njegovim javljanjem - Dajte djetetu priliku da se samo smiri i naspava prije nego što ga uđete provjeriti. Sve se bebe probude preko noći (baš kao i odrasle osobe).

• Započnite postupak odvikavanja djeteta od noćne hrane ako dijete normalno napreduje i samo uz odobrenje liječnika (više o noćnom odvikavanju u nastavku). Kad vaša beba ima otprilike 3 ili 4 mjeseca, trebali biste moći polako smanjivati hranjenje usred noći, s krajnjim ciljem da dijete prespava noć. Ali svakako razgovarajte sa svojim pedijatrom, jer će neke bebe možda trebati te noćne obroke dulje od prvih nekoliko mjeseci.

 budenje po noci beba

Odvikavanje od noćnog obroka i spavanje cijele noći

Ako vi i vaš pedijatar odlučite da je vaša beba spremna za odvikavanje od noćnog obroka, razgovarajte sa svojim liječnikom o tome kako to učiniti sa svojim djetetom i slijedite ove savjete: 

• Produljite vrijeme između dva hranjenja - Dok novorođenčad mora jesti otprilike svaka dva do četiri sata, kada beba navrši 3 ili 4 mjeseca, obično možete početi produživati vrijeme između hranjenja (iako se to opet razlikuje od djeteta do djeteta). Ako vaš pedijatar daje zeleno svjetlo, postupno uvodite koncept dodavanjem dodatnih 15 do 30 minuta između hranjenja svake druge noći. Uz malo sreće, rezultat će na kraju biti beba koja dulje spava.

• Skratite noćno hranjenje - Još jedan način noćnog odvikavanja vaše bebe je da počnete stavljati malo manje u bočicu ili provesti nekoliko minuta manje na svakoj dojci tijekom noćnog buđenja. Nastavite lagano smanjivati količinu mlijeka ili vrijeme dojenja tijekom otprilike tjedan dana dok vaša beba ne dobije poruku i ne odustane od hranjenja preko noći.

• Ne žurite hraniti bebu noću - Kada se vaše dijete probudi plačući, pričekajte prije nego što ponudite dojku ili bočicu. Moglo bi ponovno zadrijemati ili se neko vrijeme zabavljati (zabavni su ti prsti!). Ako počne puno prosvjedovati, pokušajte ga najprije umiriti tihom pjesmom ili nježnim tapšanjem. Što prije naučite bebu da noćno buđenje neće rezultirati trenutnim hranjenjem, prije će naučiti prespavati noć. Samo pripazite da vaše dijete nije istinski gladno (a ako jest, nahranite ga). Tada možete započeti postupak povećanja količine koju pojede tijekom dana ako vaš pedijatar kaže da je spremno.

hranjenje po noci

Što bi moglo spriječiti bebu da spava cijelu noć?

Dosta stvari može spriječiti bebu da prespava noć, uključujući: 

• Rast zubića - Bebin prvi zub mogao bi biti važna prekretnica, ali može ga probuditi noću. A simptomi zubića, poput plača, povlačenja uha i noćnog buđenja, mogu se pojaviti dva do tri mjeseca prije nego što se pojave stvarni biserno bijeli zubići.

• Ne idealno okruženje za spavanje - ako je bebi prevruće, mogla bi imati problema sa spavanjem. Držite bebinu sobu na oko 20 do 22 stupnjeva Celzijusa i obucite je u jednodijelnu pidžamicu. Soba bi trebala biti bez buke i prigušenih svjetla.

• Loše navike uspavljivanja - Pokušajte ne držati, ne ljuljati i ne hraniti dijete dok ne zaspi ili biti u suprotnosti s bebinom rutinom prije spavanja. Umjesto toga, stavite ju u krevet kad je pospana, ali budna, što će joj pomoći da nauči samostalno zaspati.

kupka prije spavanja

• Nemogućnost samo-smirivanja - Normalno je da se 6-mjesečna beba probudi nekoliko puta noću, ali trebala bi moći ponovno sama zaspati. Ako ne može, možda neće znati kako se samo-smiriti, pa biste možda trebali razmisliti o „treningu spavanja“.

• Bolest - Prehlada i upale uha mogu svakoga držati budnim noću - a ni vaša beba nije iznimka. Budite sigurni, kad se počne osjećati bolje, i vaša beba bi trebala početi bolje spavati.

• Nagli rast - Beba će vjerojatno osjetiti promjenu s 3 mjeseca, 6 mjeseci i 9 mjeseci (iako se točno vrijeme može razlikovati). Kad se to dogodi, vjerojatno će se probuditi ranije iz drijemanja, a češće usred noći i jesti. Do tada ćete i vi već znati i prepoznati takve promjene.

• Prekretnice - Ako vaša beba savlada novu vještinu - prevrtanje, sjedenje, puzanje - možda će se teško smjestiti ili spavati noću. (Tko želi zaspati kad ima toliko toga za istražiti?) To su uzbuđenja i novosti u bebinom životu koja uzburkaju bebinu do tadašnju rutinu i može se reflektirati na spavanje.

 beba puzanje

Da li trebate imati točno vrijeme za spavanje? 

Bebu nećete moći staviti na redoviti raspored spavanja sve dok ne bude između 3 i 6 mjeseci. Zapravo, pokušaj da prerano započnete raspored spavanja mogao bi ometati djetetov rast, a da ne spominjemo vašu "opskrbu" mlijekom ako dojite. 

Vaša će beba vjerojatno odrediti (barem dio) vlastiti raspored spavanja: možda imate ranoranioca koji voli jesti čim se probudi ili možda želi spavati i jesti kasnije ujutro. I jedno i drugo je sasvim u redu - bebe se razlikuju koliko spavanja trebaju i kada ga trebaju. 

Važno je imati na umu ukupan broj sati koje vaš mališan spava. Stručnjaci preporučuju da bebe u dobi od 4 do 12 mjeseci spavaju 12 do 16 sati u danu, uključujući drijemanje.

Ako je vaša beba 5 ili 6 mjeseci, a već ste je odviknuli od noćnog hranjenja, možda biste htjeli isprobati trening spavanja, što podrazumijeva podučavanje vašeg mališana noću duljim dijelovima spavanja i samopomoći kad se probudi.

 spavanje bebe

Jedna od popularnih tehnika treninga spavanja je metoda vapaj, kojom dopuštate bebi da plače dok sama ne zaspi. Izmijenjena verzija je Ferberova metoda, kod koje nakratko umirujte bebu u sve dužim intervalima tijekom nekoliko noći dok sama ne zaspi. Trening spavanja nije za svakog roditelja, zato ga nemojte pokušavati ako vam nije ugodno. Samo znajte da puštanje djeteta da „malo“ plače nije strašno. Ako ništa, učite ga da samostalno spava - vještinu koju će koristiti do kraja života.

Ako ovo čitate kroz mutne oči i maglu od umora, pokušajte biti strpljivi sa sobom i svojom malom noćnom sovicom. Dobro je spavati kad beba spava ako možete i potražiti pomoć voljenih osoba kako biste spriječili ekstremnu iscrpljenost.

Rani mjeseci roditeljstva mogu biti posebno zamorni. No, uskoro ćete imati mališana koji će se cijeli dan igrati i na večer umoran padati u krevet i zaspati do jutra!

babyhelp_logo
BabyHelp team