Kako biti bolji roditelj svom djetetu

Kako biti bolji roditelj svom djetetu


Kako biti bolji roditelj svome djetetu?

 

Biti roditelj najljepša je, ali isto vremeno i najteža stvar. Odgojiti dijete koje će dobro funkcionirati u društvu i prilagoditi se nametnutim društvenim normama ponekad nije tako jednostavno. Da bismo bili dobar roditelj, ne moramo djeci omogućiti sve što požele, biti cijeli dan posvećeni samo njima i time zanemarivati sebe i svoje potrebe. Ključ sretnog djeteta leži u sretnom i zadovoljnom roditelju. Nemojmo zaboraviti da su djeca najčešće ogledalo nas samih.

Nakoliko savjeta kako biti bolji roditelj:

  1. Budite sretni!

Kada ste vi sretni i opušteni, vjerujte vaše dijete to zna i osjeti. Naravno, u redu je imati „loš dan“, ali nemojte da to vaše raspoloženje potraje. Pogledajte tada da imate zdravo dijete, partnera i obitelj koji vas vole, prijatelje na koje možete računati. Sretan roditelj je onaj koji zna naći dobar balans između lijepih i „ružnih“ trenutaka, i izdignuti se iznad tog. Ipak – to je život!

 

  1. Poštujte odluke partnera

Čak i kada se ne slažete s odlukom partnera, nemojte mu to nikada dati do znanja pred djetetom. Time mu rušite autoritet. Sjednite i zajedno dogovorite pravila ponašanja kako ne bi u buduće došlo do nesuglasica. Bitno je imati kvalitetan i ravnopravan odnos među partnerima.

 

  1. Odgoj dolazi „od doma“

Djeca kao spužve upijaju ponašanja iz svoje okoline. Sigurno ste se susreli već sa situacijom kad ste na javnom mjestu, a dijete vam izvodi „scenu“. Trgovine, tramvaji i druge javne lokacije nikako nisu mjesto da preodgoj djeteta. Zapamtit da će vas okolina više osuđivati ako se derete na svoje dijete ili ga udarite, nego što će osuđivati dijete koje viče ili protestira na vaš zahtjev. Stoga, prije nego što idete negdje sa djetetom, recite mu svoj plan i dogovorite zajednička pravila ponašanja.

 

 

  1. Budite dosljedni

Uspješan roditelj = dosljedan roditelj. Bitno je djetetu odrediti jasne granice. Ponekad roditelji odustaju od svojih zahtjeva jer to iziskuje puno truda i energije. Time samo zbunjujete dijete. Šaljete mu poruku da se ono ne mora toga pridržavati jer se ni vi sami to ne činite. Zato, razmislite je li vaš zahtjev vrijedan truda, duboko udahnite i izdržite do kraja.

 

  1. Naučite vidjeti dobre strane djetata

Sigurno ste se uhvatili već u situaciji kada vas netko priupita kakvo je vaše dijete, a vi krenete nabrajati negativne stvari prvo? Djeca često čuju kritike od drugih i češto ih se ne namjerno uspoređuje s bratom ili sestrom, vršnjakom ili rođakom. Često čuju rečenice „Pusti, budem ja to napravila, ja ću to bolje/brže.“. Djeci time šaljemo poruku da se ne moraju truditi jer sve što naprave neće nikada biti dovoljno dobro. Zato razmislite u čemu je vaše dijete dobro i pohvalite ga za to, a za ono u čemu je trenutno manje dobro - dajte mu vremena da nauči. Sjetimo se da smo i mi nekada bili mali. Samo mu je za neke stvari potrebno više vremena i strpljenja. Sve se nauči s iskustvom.

 

  1. Zabrane i kazne neka budu pravedne

Djeca moraju naučiti da za svaki izbor postoji i posljedica. Nekad pozitivna, nekad negativna. Nemojte izricati kazne poput: „Više nikada nećeš dobiti sladoled!“ ukoliko to stvarno ne mislite. Isto tako, djeci je bitno odrediti vrijeme trajanja kazne, koliko god je njima pojam vremena apstraktan. Razmislite o težini „prekršaja“ te time odredite i duljinu kazne ili zabrane.

 

  1. Dopustite im igru

Koliko god se nama nekada činilo da djeca „ništa ne rade, samo se igraju“, djeca puno dobivaju za razvoj upravo igrom. Djeca se igrom oslobađaju napetosti i opuštaju se. Ukoliko im dajete konstruktivne igre, na zabavan način mogu ravijati okulomotornu kordinaciju, finu motoriku šake, vizualnu percepciju, memoriju, vokabular; sve ono što im je kasnije potrebno za školu a samim time i daljnji život.

 

  1. Dopustite im da budu drugačija od drugih

Ne postoji dva ista čovjeka s istim razmišljanjem, ponašanjem, sposobnostima. Niste ni vi isti kao svoji roditelji, braća ili sestre, pa nemojmo onda to očekivati ni od svoje djece. Pustimo im da budu autentični, onakvi kakvi jesu, sa svojim jačim i slabijim stranama. Poštujmo njihovu različitost i budimo zainteresirani za nju. Tako ćete dobiti sretno dijete, a samim time ćete i vi biti sretniji. Nemojmo zaboraviti – sretan roditelj = sretno dijete!

 

babyhelp_logoBabyHelp team

Karmela Bučar, univ. bacc. praesc. educ.