Mama i tata se rastaju, što će biti sa mnom?

Mama i tata se rastaju, što će biti sa mnom?


Mama i tata se rastaju, što će biti sa mnom?

 

Rastava roditelja smatra se jednim od najstresnijih iskustava koja djeca mogu doživjeti. Nažalost, danas je sve više djece koja proživljavaju rastavu roditelja. Roditelji su u cijelom tom procesu rastave pritisnuti vlastitim brigama i problemima, a s druge strane još moraju pronaći pravi način kako pomoći djetetu da se nosi sa novonastalom situacijom.

 

 

Kako objasniti djetetu da se rastajete?

Vašu odluku o rastavi braka najbolje je priopćiti djetetu zajednički. Iako razgovor neće biti jednostavan zadatak, ukoliko ga obavite što nježnije, može proći manje bolan (koliko god je to u tom trenutku moguće). Bitno je djetetu objasniti da se VI rastajete jer VI više niste sretni u zajedničkom životu, da smatrate da je tako najbolje i da to nema veze s njime. Bitno mu je naglasiti da ono nije za ništa krivo te samim time ne može učiniti ništa kako bi tu situaciju promijenilo. Odgovorite na sva moguća djetetova pitanja, pokušajte mu objasniti situaciju sukladno njegovoj dobi, ali nikako nemojte ulaziti puno u detalje ili isticati negativan stav prema drugom roditelju.

 

Reakcije djece na rastavu roditelja

Prirodno je da će djeca biti potresena cijelom ovom situacijom. Kao što svatko od nas neće jednako reagirati, tako ne treba niti od djece očekivati da će na situaciju reagirati onako kako mi to očekujemo. Neka djeca će pokušati biti što poslušnija misleći da će se mama i tata pomiriti budu li oni poslušni. Druga djeca će negativnim ponašanjem pokušavati privlačiti pozornost s ciljem da će roditelji onda morati zajedno surađivati oko njegovog ponašanja čime će se ponovno zbližiti. Treća pak skupina djece će rastavu jednostavno ignorirati i ponašati se kao da se ništa nije promijenilo. Njihova prava reakcija će tek naknadno uslijediti.

Reakcija djece ovisi o njihovoj dobi. Određeni problemi u ponašanju javljaju je zbog njihove nemogućnosti adekvatnog izražavanja misli i osjećaja te prilagodbi novoj situaciji. To je za njih također veliki stres! Djeca su zbunjena i samim time osjećaju strah i nesigurnost pa im je vaša ljubav i toplina prijeko potrebna. Kao što mi moramo proći faze rastave, tako i djeca moraju proći faze od žalovanja do faze prihvaćanja. Dijete će prirodno u početku maštati i potajno se nadati kako će se njegova mama i tata pomiriti. Nemojte dijete previše razuvjeravati, radije mu  ostavite dovoljno vremena da procesuira i prihvati novu situaciju.

 

Neka djeca će osim sebe okrivljavati i drugog „odsutnog“ roditelja za rastavu. Koliko god vam to možda u tome trenutku odgovara, stavite sa strane na tren svoje osjećaje i nemojte nikako poticati negativan stav djeteta prema drugom roditelju.

 

 

Koliko je vremena potrebno djetetu da prihvati rastavu?

Djetetu je prosječno potrebno oko godinu dana da se oporavi od rastave roditelja, da prihvati novi način života i spozna da će mama i tata neće pomiriti. Tuga je najljekovitija u procesu žaljenja. Bitno je pratiti promjene kod djeteta jer koliko god je tuga prirodna, ukoliko potraje može se razviti u depresiju. Depresiju ćete razlikovat od tuge tako što djeca koja su u depresiji odbijaju igru, dok djeca koja su tužna imaju i vesele periode.

 

Kada je potrebno potražiti pomoć stručnjaka?

Jedno noćno mokrenje kod predškolske djece kao i jedna loša ocjena u školi ne znači automatski da trebate s djetetom posjetiti stručnjaka. Takve stvari se dogode svakom djetetu bez obzira na rastavu. Nemojte paničariti i  odmah „skakati na prvu“. Porazgovarajte s prijateljima ili poznanicima te se uvjerite događaju li se i njima slične situacija s njihovom djecom.

 

Kako možemo pomoći djeci?

  • Nemojte omalovažavati bivšeg supružnika pred djetetom, upamtite da je on ipak njegov roditelj i da su mu oba roditelja jednako važna.
  • Objasnite djetetu da ono nije krivo za vašu rastavu.
  • Nemojte se koristiti djetetom za prenošenje poruka. Ono nije vaš „poštar“. Na taj način će se dijete osjećati sudionikom borbe među vama.
  • Nemojte dopustit da se nakon rastave dijete ponaša kao vaš skrbnik. Dopustite djeci da budu ono što ona i jesu – djeca.
  • Omogućite djetetu da kod drugog roditelja (s kojim ne živi) ima svoj kutak kako bi se osjećalo voljeno i prihvaćeno.
  • Potaknite dijete da što češće viđa drugog roditelja.
  • Pokušajte zadržati uobičajenu rutinu kod djeteta koliko god je to moguće. Neka ima i dalje slično vrijeme spavanja, igranja, slobodnih aktivnosti i sl. Na taj način ćete smanjiti stres i tjeskobu kod djeteta.
  • Obavijestite odgojitelje u vrtiću ili učitelje u školi o vašoj rastavi kako bi i oni mogli pratiti eventualne promjene u ponašanju kod djeteta.
  • Dignite glavu i ne obazirite se na komentare rodbine ili susjeda! Što prije vi prihvatite novonastalu situaciju to će i vaše dijete lakše prihvatiti rastavu i prilagoditi se novom načinu života. Budite mu oslonac i uzor svojim ponašanjem!

 

babyhelp_logo                                                                                                     BabyHelp team  

Karmela Bučar, univ. bacc. praesc. educ.