Moje dijete ne spava, što da radim?

Moje dijete ne spava, što da radim?


Moje dijete ne spava, što da radim?

 

Sigurno vam je kao i mnogima prva asocijacija na malu bebu – neprospavane noći. Čitajući stručnu literaturu, naišla sam na neka znanstvena istraživanja koja se bave baš tim problemom - dječjim nespavanjem. U jednom istraživanju govori se da se bebe može naučiti kako da prospavaju cijelu noć. Da dobro ste pročitali, piše da bebe uče spavati.  

Evo nekoliko korisnih savjeta:

 • Nijedno dijete ne prospava cijelu noć!

Sva se djeca kao i mi odrasli bude po noći. Razlika je samo u tome što neka djeca brzo zaspu sama, pa to roditelji najčešće ni ne primijete. Druga djeca pak, ne zaspu tako brzo, nego počnu plakati te se time i potpuno razbude.

 

A picture containing person, wall, indoor

Description automatically generated

 

 • Određene navike uspavljivanja mogu izazvati probleme spavanja

Mnogi roditelji koriste razne „pomoći“ prilikom uspavljivanja djeteta. Neke od njih su dude, bočice, uspavljivanja djeteta na rukama/prsima, skakanje na gimnastičkoj lopti i sl. Te vrste „pomoći“ zapravo samo otežavaju djetetu da nauči prospavati cijelu noć te je „uspjeh“ najčešće kratkotrajan. Krpica za maženje ( tješilica ) je vrlo dobra pomoć za uspavljivanje, zato što se tijekom noći može lako opipati. Dijete koje zaspe na određen način očekuje da će tako biti i kada se probudi. Ako nije tako, u njemu to izaziva „alarm za uzbunu“ koji mu signalizira „nešto nije u redu“. Djeca razmišljaju ovako: „Kada se probudim, ništa nije kao u trenutku kada sam zaspao, a tako sam navikao. Moram početi plakati, tada će doći mama i napraviti ono što treba. Nekada, kada ne dođe brzo, moram se početi jače plakati. Uvijek dobijem ono što trebam i na što sam navikao. Jedino ono što poznajem može biti ispravno“. Zato, razmislite o načinu uspavljivanja svoga djeteta.

 

 • Naučite dijete razlikovati dan i noć

Dijete u dobi od 6 mjeseci je sposobno razlikovati dan od noći. Bebe su tada dovoljno stare da im noćni obrok više nije toliko potreban.  Noću mijenjajte pelenu djetetu jedino ako je zaista mokra, pritom pazeći da upalite samo najnužniju rasvjetu. Nakon dojenja ili bočice, vratite dijete odmah u krevet. Vrijeme za igru treba od početka biti samo po danu.

 

 • Obroci prije spavanja

Čak i ako dojite ili hranite bebu prema njenom ritmu, vodite računa o tome da odredite točno vrijeme za posljednji obrok; najbolje prije nego i sami odete na spavanje, između 22 i 24 sata. Svaki je dan u to vrijeme probudite, nebitno koliko je prije toga beba spavala, i kada je zadnji put jela. Pazite da joj date izdašnu porciju kako bi beba bila sita. Taj će redovni obrok pomoć bebi da svoj unutarnji sat prolagodi ritmu dan – noć.

 

 • Rutina

Bebi će dan biti pregledniji i smireniji ako spava, igra se, jede, ide u šetnju, kupa se uvijek u isto vrijeme. To im pobuđuje osjećaj sigurnosti, a sigurna beba je i mirnija beba. Dijete koje ide spavati točno u isto vrijeme, nakon nekoliko tjedana, postat će i umorna u to isto vrijeme. Dijete bi trebalo biti budno barem 3 sata prije svakog spavanja, a najmanje 4 sata prije noćnog spavanja.

 

 • Večernji rituali

Beba od 7, 8 mjeseci može shvatiti „Najprije se igramo zajedno, a onda idem spavati sam.“. Igranje u ovoj fazi je najčešće maženje ili pjevanje pjesmica. Sa djecom od godinu dana to može biti čitanje slikovnica ili igre prstićima. Neka kupanje i presvlačenje djeteta bude dio vašeg večernjeg rituala i vrijeme kada se potpuno posvetite djetetu.

 

Plan „kako naučiti dijete da zaspe samo i prospava noć“

 1. Odredite vrijeme jedenja i spavanja.
 2. Izostavite „pomoći“ za uspavljivanje djeteta (dude, bočice, nošenje, pjevanje...). Ukoliko dijete ima te „pomoći“, napravite barem 30 minuta razmaka od uspavljivanja.
 3. Nekoliko minuta prije odlaska na spavanje provedite intenzivno s djetetom – večernji ritual. Zatim stavite dijete budno u krevet (poljubite ga i zaželite mu laku noć) te izađite iz sobe.
 4. Dijete će vjerojatno početi plakati jer mu je nepoznato ležati sam. Sačekajte nekoliko minuta prije nego što se vratite djetetu.
 5. Vrijeme čekanja prije nego što se vratite djetetu:

 

 

1.put

2.put

3.put

Svaki sljedeći put

1.dan

3 min

5 min

7 min

7 min

2.dan

5 min

7 min

9 min

9 min

3.dan

7 min

9 min

10 min

10 min

Od 4.dana

10 min

10 min

10 min

10 min

 

 1. Ako dijete još uvijek plače, svaki put nakon isteka vremena ostanite 1-2 minute s njim. Na ovaj će se način dijete samo „odučiti od plakanja“.
 2. Dijete će se i dalje buditi, ali će naučiti zaspati samo, bez pomoći.
 3. Ukoliko ste dosljedni, napredak se može vidjeti već nakon 3 dana.

 

Ukoliko ste na rubu snaga, i iza vas su mnoge neprospavane noći, isprobajte ove savjete prema znanstvenom istraživanju. Ništa vas ne košta, a možda ćete baš vi i vaše dijete dobiti mirnu i prospavanu noć.

 

A baby lying on a bed

Description automatically generated

babyhelp_logoBabyHelp team  

Karmela Bučar, univ. bacc. praesc. educ.