Odvikavanje od pelena

Odvikavanje od pelena


Voljela bih da odmah na početku razjasnimo jednu stvar - odvikavanje u kojem nema dječje motivacije predstavlja unaprijed izgubljen slučaj. Roditelji bi trebali naučiti kako dopustiti djetetu da započne s odvikavanjem kada ono samo bude spremno za to.

Oko prvog rođendana djeca mogu pokazati prvi interes za kahlicu ili WC školjku, no nemojte da vas zavara taj prvi interes. On obično brzo nestane što razočara roditelje. Pustite dijete da samo napravi prvi korak. Brojna istraživanja su pokazala da će većina djece biti spremno s otprilike dvije godine života.

 

Slika na kojoj se prikazuje na zatvorenom, zid, sjedenje, osoba

Opis je automatski generiran

 

7 ranih znakovi spremnosti

 1. Dijete je mirnije

Nema više toliku potrebu za neprestanim kretanjem. Spremno je sjesti i učiti novu vještinu. U dobi od 18 mjeseci može sjediti i zaokupiti pažnju igranjem predmetom u ručicama.

 1. Dijete razumije što mu se priča

Može razumjeti i zapamtiti što mu se kaže. Može također slijediti uputu od dva koraka, npr. „Pođi u sobu i donesi mi lutku.“

 1. Dijete može reći „Ne!“

Sposobno je odlučiti što želi a što ne. Samim time može i reći ako još nije spremno za odvikavanje od pelene. Nemojte dijete tjerati dok ono još nije sposobno pokazati vam da je sada pravo vrijeme za to, da je spremno.

 1. Dijete počinje spremati stvari

U dobi od 2 godine dijete polako počinje shvaćati funkciju stvari i počinju uočavati gdje je kojoj stvari mjesto. Možete uočiti da nakon igre kockicama ima potrebu dio kockica pospremiti, ili vam može donijeti vašu obuću jer zna da ona ide vama na noge. Tada, dijete će htjeti pospremiti i svoju „kakicu“ na za to predviđeno mjesto – kahlicu.

 1. Dijete vas je počelo oponašati

Možete uočiti kako dijete voli obuvati majčine cipele ili stavljati očevu kravatu. Uskoro će početi i htjeti oponašati roditelja u obavljanju nužde, jer su već sad svjesni gdje to roditelji obavljaju.

 1. Dijete je počelo obavljati nužnu u slično vrijeme

Vrijeme velike i male nužde je počelo biti predvidljivije. Dijete može ostati suho čak 1 do 2 sata u komadu. Nakon popodnevnog spavanja lakše se može uloviti potreba djeteta za mokrenjem, a za stolicom često tijekom ili nakon jela.

 1. Dijete postaje svjesnije svojeg tijela

Dijete vam može signalizirati da je piškilo ili kakalo, što je već velika stvar kod odvikavanja.

 

Slika na kojoj se prikazuje na zatvorenom, mali, dijete, osoba

Opis je automatski generiran
 

7 znakova da dijete još NIJE spremno za odvikavanje od pelena


 1. Dijete stoji iznad kahlice i piški pred nje.

 2. Opire i vrišti svaki put kada mu se pokuša skinuti pelena.

 3. Skida samo pelenu i onda se pokaka na pod.

 4. Hoda širokim hodom, a onda bez nelagode na licu sjeda na pod sa kakicom u peleni.

 5. Skriva se u kutu dok obavlja nuždu.

 6. Govori „Ne, ne, ne!“ ako je roditelj uočio da je vrijeme za kakanjem i kahlicom.

 7. Protestira na razne načine svaki put kad mu se predloži kahlica.

Slika na kojoj se prikazuje na zatvorenom, djetešce, osoba, sjedenje

Opis je automatski generiran

Odvikavanje od pelena je proces. Najbitnija stavka je osluškivati svoje dijete i ne vršiti pritisak na njega. Ono će vam samo pokazati kada je spremno za to. Potrebno je provoditi ga postepeno, korak po korak. Tek kada je dijete ovladalo jedan korak može se ići na drugi korak.

babyhelp_logo
BabyHelp team  

Karmela Bučar, univ. bacc. praesc. educ.