Novopečeni očevi

Novopečeni očevi


Tate,

Vaša je beba spremna vezati se s vama od rođenja. Možete se vezati dodirom, pričanjem, igranjem i uključivanjem u svakodnevnu njegu. Možete paziti na svoju partnericu kao i vezu tako što ćete biti pozitivni, podržavajući je i pomažući u svima novoj ulozi. Važno je i paziti na sebe.

Naših 10 savjeta u nastavku mogu vam pomoći da započnete pozitivno očinstvo.

Život kao novi otac

Maksimalno iskoristite svaki svoj slobodni trenutak kako biste upoznali svoje dijete. To je sjajan način da započnete svoj novi život kao tata. Možda ćete biti umorni, neispavani, loše volje ili jednostavno nespretni jer ne znate što činiti. Međutim, dugoročno gledano, najveća sreća i nagrada koju možete željeti je taj poseban odnos sa svojim djetetom.

Zapravo, kao tata imat ćete ogroman utjecaj na život svog djeteta. A taj utjecaj počinje odmah. Bebe dolaze na svijet spremne za povezivanje s oba roditelja.

Nova životna uloga – tata : savjeti za početak

1.Uključite se od samog početka

Uključivanje u svakodnevnu njegu vaše bebe - odijevanje, uspavljivanje, igranje, kupanje i mijenjanje pelena - je najbolji način da steknete vještinu i izgradite svoje samopouzdanje. Ove svakodnevne aktivnosti također stvaraju čvrstu vezu s bebom, što je kamen temeljac pozitivnog odnosa. Dodatni je bonus što se u isto vrijeme mama može malo odmoriti.

2. Naučite bebine znakove i signale

Bebe svojim ponašanjem i govorom tijela daju „znakove“ ili signale kako se osjećaju i što im treba. Ako stvarno obratite pažnju na djetetove nagovještaje, vrlo brzo naučite što, kada i kako raditi ono što vašoj bebi u tom trenutku treba.

3. Povežite se dodirom

Fizički dodir pruža vašem djetetu osjećaj sigurnosti, te s vama gradi povjerenje i povezanost. Ovakva veza sa novorođenom bebom također potiče razvoj bebina mozga. Možete pokušati nositi i držati dijete što je češće moguće. Ako je držite uz vaša prsa, ona može čuti otkucaje vašeg srca.

4. Pričajte bebi što češće

Pričajte djetetu kad je držite, nosite ili joj mijenjate pelene. Beba poznaje vaš glas dok je još bila kod mame u trbuhu ali sad ga čuje čišće i jasnije. Svaka riječ koju beba čuje pomaže joj da nauči jezik a i time jačate vaš odnos s njom. Pričanje priča, čitanje knjiga ili pjevanje pjesama ima isti učinak.

5. Budite od pomoći kada majka doji

Majčino mlijeko je najbolja hrana za vaše dijete. I majka uči kako dojiti bebu. Možete joj pružiti praktičnu podršku - čašu vode, dodati joj jastuk ili sve što treba. Ako ima problema s dojenjem možete je potaknuti da traži pomoć ili savjet od nekog s iskustvom. Ako majka otkrije da ne može dojiti, budite joj podrška i razmislite o učenju hranjenja s bočicama .

6. Provodite vrijeme sami sa svojim mališanom

Posvetite dio svog vremena samo bebi. Sami vas dvoje. Posvetite svu svoju pažnju tom malom biću , vjerujte , oduševit ćete se. To vam daje priliku za povezivanje i stvaranje te posebne veze koju ne možete ostvariti s nikim drugim na svijetu.

7. Informirajte se što više

Bilo da vam je prvo ili peto dijete, uvijek morate učiti nove stvari. Svako je dijete posebno i drugačije. Informacije možete pronaći tako što pretražite ovu web stranicu, razgovarate s drugim očevima , jednostavno upijajte sva iskustva. A jedan od najboljih načina za učenje je da provodite što je više vremena moguće sa svojim djetetom.

8. Prihvaćajte i tražite pomoć

Ako netko kaže: "Mogu li nešto učiniti?", U redu je reći "Da!". Razgovarajte s partnerom o tome kada ćete prihvatiti pomoć obitelji, prijatelja, kolega ili susjeda. Vjerujte da će biti situacija kada će vam pomoć biti dobrodošla.

9. Ne zanemarujte svoj odnos sa partnericom

Imati malu bebu može promijeniti , da ne kažemo opteretiti, ​​vaš odnos s partnerom. Dolaskom bebe slobodno se može reći da se sve mijenja. Pokušajte ostati pozitivni i podržavati jedno drugo dok oboje učite kako biti roditelj. Dogovaranje, podjela obaveza, pomaganje jedno drugom, kompromisi – ključ su za sretne roditelje te sretno i zadovoljno dijete.

10. Pazite na sebe

Ako ste vi dobro, moći ćete brinuti o svojoj bebi i pružati podršku svom partneru. Uživajte u očinstvu . Svaki osmjeh, zagrljaj i miran san vašeg djeteta je dar i nagrada.

babyhelp_logoBabyHelp team