Obitelj i pravila

Obitelj i pravila


Stvaranje obiteljskog pravila

Obiteljska pravila pomažu u stvaranju strukture. Obiteljsko pravilo specifična je, jasna izjava o ponašanjima koja očekujete od svog djeteta. Pravila najbolje funkcioniraju kada postoji dosljednost, predvidljivost i slijed.

 mama i kceri

Zašto su obiteljska pravila važna?

Obiteljska pravila pomažu djeci da shvate koja su ponašanja u redu, a koja ne. Kako će djeca rasti, bit će na mjestima na kojima moraju poštivati pravila. Poštivanje pravila kod kuće može djeci pomoći da se nauče pridržavati se pravila na drugim mjestima.

Normalno je da djeca krše pravila i ispituju granice. Dosljedno praćenje posljedica u slučaju kršenja pravila pomažu vašem djetetu da jasno razumije važnost pravila. Zapamtite, mala djeca ponekad krše pravila jer jednostavno zaborave. Ne javljaju se sva prekršena pravila jer djeca testiraju ograničenja. Ali, naši bi odgovori trebali biti isti bez obzira na razlog kršenja pravila.

 dijete sa sesirom

Zašto bi svi članovi obitelji trebali znati i poštivati pravila? 

Da bi obiteljska pravila dobro funkcionirala, svi moraju znati, razumjeti i slijediti ih. Tako djeca ne dobivaju miješane poruke o tome što je u redu ili nije. Na primjer, znate da vrijeme upotrebe mobitela treba biti ograničeno za malu djecu i želite da vrijeme večere bude vrijeme obitelji pa postavite obiteljsko pravilo da za vrijeme večere nije dopušteno korištenje mobitela.

Ako drugi roditelj provjeri svoj telefon tijekom večere, vaše dijete može biti zbunjeno. Ponašanje vašeg djeteta bit će bolje ako svi prisutni podržavaju pravila na isti način. To vrijedi za roditelje, bake i djedove ili bilo koje druge prisutne u životu vašeg djeteta.

Kako svi članovi obitelji mogu biti na istoj valnoj dužini kada se radi o pravilima? Postoji nekoliko koraka koji mogu pomoći svim članovima obitelji da budu dosljedni.

mobitel za stolom

Roditelji mogu:

•        razgovarati o tome koja bi pravila pomogla njihovoj obitelji i dogovoriti se koja će odrediti

•        postavite pravila u kuću kako bi ih svi mogli znati

•        razgovarajte s drugim odraslima koji brinu o svojoj djeci o pravilima kako biste bili sigurni da svi znaju što je dopušteno i što nije dopušteno

•        zamolite sve da budu dosljedni u praćenju i provođenju pravila

•        podsjetite djecu na pravila ponavljanjem i objavljivanjem u domu

 

Koji je dobar broj obiteljskih pravila za malu djecu i predškolsku djecu?

Broj pravila koja postavite ovisi o djetetovoj sposobnosti da razumije i pamti. Roditeljima je također teško dosljedno provoditi mnoštvo novih pravila. Za malu djecu istovremeno se usredotočite na samo dva ili tri najvažnija pravila. Kako vaše dijete nauči pravilo i dosljedno ga slijedi, možete dodati nova pravila.

 tata i kcer igra

Koraci za stvaranje obiteljskih pravila

1.      Utvrdite i jasno definirajte pravila; 

Mališani i predškolci mogu istovremeno naučiti i zapamtiti samo dva do tri pravila. Pokušajte započeti s jednim pravilom kako biste djeci pružili priliku da nauče kako funkcioniraju obiteljska pravila prije nego što se dodaju druga. Obiteljska pravila također bi trebala biti realna i odgovarati dobi vašeg djeteta. Pravilo bi trebalo biti nešto čemu se vaše dijete i predškolac mogu pokoravati.

Izbjegavajte nejasna pravila, poput "budi dobar". "Budi dobar" uključuje mnogo različitih stvari i dijete bi moglo biti teško razumjeti. Konkretnije pravilo bi bilo "Razgovarajte s drugima kako biste željeli da oni razgovaraju s vama." Neprihvatljivo ponašanje trebalo bi navesti kao jasno i konkretno pravilo, poput "Ne povrijediti druge" Također je važno navesti prihvatljivo ili željeno ponašanje odmah nakon pravila, tako da vaše dijete zna kakvo ponašanje očekujete.

dijete s igrackom

Primjeri uobičajenih obiteljskih pravila:

-        Nema udaraca - Držite svoje ruke i noge za sebe.

-        Nema prekidanja - Pričekajte svoj red da govorite.

-        Bez vike u kući - Koristite tiši ton kada razgovarate u kući.

-        Nema penjanja ili skakanja po namještaju - Sjednite na kauč ili lezite na krevet.

 

2.      Objasnite pravila

Pazite da vaše dijete zna i razumije pravila.

Provjerite razumijevanje djeteta tako što ćete mu ponoviti pravilo vlastitim riječima. Za malu djecu i predškolsku djecu možda ćete trebati pomoći da shvate što neke riječi u pravilu znače. Na primjer, ako je pravilo "ne vrijeđati druge", možda ćete morati opisati što znači "povrijediti". Kada dijete prvi put nekoga udari, ugrize ili udari nogom, možda ćete trebati reći: „Udaranje boli. Naše pravilo ne škodi. Trebao bi držati ruke za sebe. "

Mališani i predškolci trebaju česte podsjetnike o pravilima. Pravila se mogu često ponavljati, a podsjetnike, poput ljestvica pravila, možete postaviti na mjesta gdje ih svi mogu vidjeti. Dobra mjesta za postavljanje ljestvica pravila uključuju vrata hladnjaka ili druga vrata koja svi koriste.

Grafikon obiteljskih pravila trebao bi sadržavati najmanje dva stupca: pravila i posljedice kršenja pravila. Slike ili vizualni znakovi mogu se koristiti na kartama za malu djecu i predškolsku djecu jer ne mogu čitati.

 dijete i baloni

3.      Slijedite pravila

Svi članovi obitelji trebali bi se pridržavati obiteljskih pravila, s obzirom na to da su to "obiteljska" pravila. Mala djeca traže od svojih roditelja da nauče kako se ponašati. Na primjer, ako poštujete i slušate druge odrasle, poput bake i djeda, možete naučiti dijete da sluša odrasle.

Kad vidite da vaše dijete slijedi pravila, možete mu dati do znanja da vidi kako dobro odlučuje davanjem označene pohvale. Označena pohvala daje djetetu do znanja što je točno učinilo što vam se svidjelo. Pohvala bi se trebala dogoditi čim primijetite ponašanje svog djeteta. Pohvalu treba koristiti puno kada stvarate novo pravilo koje će pomoći vašem djetetu da se navikne na ovo novo očekivano ponašanje.

baka i unuk

4.      Primjenjujte najavljene posljedice za ne pridržavanje pravilima

Kada se obiteljska pravila dosljedno provode, ponašanje vašeg djeteta i vaš odnos bit će bolji. Obiteljska pravila trebala bi dobiti trenutni odgovor kad se prekrše. Posljedice kršenja obiteljskih pravila roditelju i djetetu trebaju biti jasne. Uključeni su u tablicu pravila kao podsjetnik na ono što možete očekivati. Posljedice kršenja obiteljskih pravila trebale bi se odmah provesti.

 

Možda vam sve navedeno zvuči pomalo kruto ili nepotrebno? Vjerujte da je život jednostavniji kada se pravila postave i poštuju. Naravno da ih nije uvijek lagano pratiti i još k tome biti dosljedan ali pravila su važan temelj za cijeli život!

babyhelp_logo
BabyHelp team