Pet razloga zašto su bake i djedovi toliko važni

Pet razloga zašto su bake i djedovi toliko važni


Kao roditelji, svi smo čuli za važnost pozitivnih odnosa roditelj-dijete u socijalnom i emocionalnom razvoju djece. Brojne su istraživačke studije i prateće statistike koje ističu brojne koristi koje proizlaze iz čvrstih veza roditelja i djeteta.

Međutim, ono što se uvijek ne prepoznaje je pozitivan utjecaj koji blizak odnos bake i djeda može imati na sreću i dobrobit cijele obitelji. Jednostavno rečeno, imati baku i djeda u blizini dobro je za sve. Zdrava veza između unuka i njihovih baka i djedova korisna je za obje strane veze, i evo zašto: 

djed uci unuku voziti bicikl

Bake i djedovi istinski utječu na život svojih unuka.

Studije pokazuju da čak 9 od 10 odraslih unuka osjeća da su njihovi djedovi i bake utjecali na njihova uvjerenja i vrijednosti. Dječju perspektivu onoga što čini zdrav, normalan odnos oblikuje odnos koji imaju s bakom i djedom. Kroz redoviti kontakt, osjećaj emocionalne bliskosti i nepokolebljivu potporu, djeca mogu iskusiti kako bi trebala izgledati istinska, pozitivna veza.

 unuka i djed

Bake i djedovi mogu uvelike smanjiti stres u domaćinstvu.

Studija iz 2014. godine na sveučilištu u Bostonu, pokazala je da je "emocionalno blizak odnos između bake, djeda i unuka povezan s manje simptoma depresije za obje generacije." Za djecu imati baku i djeda u blizini znači imati savršene pratitelje za igru i zabavu. Bake i djedovi su neki od najboljih partnera kada je riječ o korištenju kreativnosti i mašte za otkrivanje životnih čudesa. A zauzvrat, većina baka i djedova istinski vole svoju ulogu. Prema provedenim istraživanjima, 72% baka i djedova smatra da je biti baka i djed najvažnija i ispunjavajuća stvar u njihovom životu.

 djed i unuk

Bake i djedovi imaju veliko iskustvo.

Bake i djedovi dragocjeni su jer imaju toliko priča i iskustava iz vlastitog života za dijeljenje. Djeca će često slušati bake i djedove čak i kad ne slušaju roditelje ili druge odrasle osobe. Bake i djedovi nude i poveznicu na dječju kulturnu baštinu i obiteljsku povijest. Djeca više razumiju tko su i odakle dolaze zahvaljujući povezanosti s bakom i djedom.

 baka i djed

Bake i djedovi pružaju osjećaj sigurnosti.

Pogotovo u teška vremena, dodatni izvor potpore može napraviti veliku promjenu u djetetovom životu. Studije su pokazale da su bliski odnosi bake i unuka tijekom tinejdžerskih godina povezani s manje problema u ponašanju i emocijama te s manje socijalnih poteškoća s vršnjacima. Bake i djedovi nude dodatno uho kada djeca trebaju nekoga s kime mogu razgovarati, jer se ponekad djeci jednostavno otvoriti i podijeliti svoje poteškoće i probleme s bakom i djedom.

 baka i djed s unukom

Bake i djedovi nude pristupačnu mogućnost čuvanja djece.

S oba roditelja u mnogim obiteljima koji rade izvan kuće, često bake i djedovi imaju vitalnu ulogu u odgoju današnje mladeži. Ako su voljni i sposobni, baka i djed koji se ponude da povremeno čuvaju djecu ili novčano podpomognu oko skrbi za djecu, pruža mnogim roditeljima veliki osjećaj olakšanja znajući da svoju djecu ostavljaju u sposobnim i brižnim rukama.

babyhelp_logo
BabyHelp team