Rođenje drugog djeteta

Rođenje drugog djeteta


Sreća i ljubav koju je vaša prva beba unijela u vaš život su nemjerljive, a sada očekujete još jedno dijete. Priprema može biti korisna i posebna kao i prvi put.

No, imat ćete na umu nekoliko različitih stvari dok čekate svoje drugo dijete, iako ste prije toga prošli trudnoću i porod. Svjesnost promjena koje dolaze - i pomoć starijem djetetu da shvati što može očekivati - najbolji je način da se pripremite za ovaj radostan događaj.

 braća

Što će se promijeniti?

Imati drugo dijete i odjednom voditi brigu o dvoje djece u početku može biti pomalo „zastrašujuće“. Iz tog razloga najbolje je sve organizirati prije rođenja drugog djeteta, iako i to predstavlja izazov.

Bit ćete zauzetiji, a vaš već organizirani i uhodani raspored mogao bi se razvući do krajnjih granica. Možda ćete se lakše umoriti, čak i prije nego što se dijete rodi, jer briga za vaše starije dijete dok ste trudni oduzima puno energije.

 braca se igraju

Nakon poroda, očekujte da će prvih 6 do 8 tjedana biti posebno zahtjevno. Pokušavat ćete uhvatiti ritam s rasporedom hranjenja i spavanja vašeg novorođenog djeteta dok se bavite potrebama starijeg djeteta.

Jedna pozitivna promjena koju donosi drugo dijete je povećano povjerenje u vlastite sposobnosti, znanje i iskustvo. Stvari koje su vam se činile toliko teškim s prvim djetetom - dojenje, mijenjanje pelena, rješavanje bolesti - sada će se činiti kao prirodno umjesto „krize“.

 

Kako će to utjecati na mene?

Dolazak kući s novorođenčetom utjecat će na vas na mnogo načina - na neke fizički, a na druge emocionalno.

Fizički ćete vjerojatno biti s bolovima i vrlo umorni nakon porođaja, posebno ako ste imali teži porod ili Carski rez. To čini teže noćno hranjenje, pogotovo ako ste odlučili dojiti. Traženje pomoći partnera je potpuno normalno i prirodno pa može se reći i poželjno, a tijekom dana može vam omogućiti da nadoknadite prijeko potreban odmor i spavanje.

Emocionalno, nemojte se iznenaditi ako osjećate zabrinutost zbog vezivanja s bebom. Mogli biste se brinuti hoćete li za ovaj novi dolazak imati jednako toliko ljubavi kao i za svoje starije dijete. Hoćete - kako majke i tate često izvještavaju, ljubav roditelja nekako se udvostruči kad se rodi drugo dijete.

braca citaju

Osjećate li se pomalo tužno? "Baby blues" može biti zastrašujući, ali ne morate to prolaziti sami. Razgovarajte sa svojim liječnikom ako osjećate depresiju. Važno je razlikovati baby blues, koji obično prolazi za nekoliko tjedana, i postporođajnu depresiju, ozbiljni poremećaj koji može dovesti do problema s raspoloženjem i spavanjem ako se ne liječi. Ako se počnete osjećati vrlo depresivno ili tjeskobno ili razmišljate o tome da naštetite sebi ili svojoj bebi, odmah potražite pomoć liječnika!

Možete očekivati da ćete tijekom prvih nekoliko mjeseci nakon porođaja imati malo ili nimalo vremena za sebe. Besane noći i svakodnevne napetosti mogu biti izuzetno naporni, zato budite sigurni da vam je vrijeme za promijeniti i posložiti prioritete. Čak i nekoliko sati samostalnog izlaska iz kuće mogu vam pomoći da se osjećate smirenije i opuštenije. Isto tako, vi i vaš partner primijetit ćete da rijetko provodite vrijeme sami posvećeni jedno drugom, stoga obavezno uvedite povremene zajedničke izlaske tj vrijeme koje ćete provesti odvojeni od obitelji samo vi i vaš partner. Vas dvoje činite temelj obitelji i on mora biti čvrst a to ćete postići zajednički.

Pomoć vašem starijem djetetu da se prilagodi

Vaše prvo dijete može imati niz emocija, od uzbuđenja do ljubomore ili čak ogorčenosti. Mlađa djeca, koja ne mogu verbalizirati svoje osjećaje, mogla bi se povući prema ranijim ponašanjima - poput sisanja palca, želje za pićem iz boce, zaboravljanja svojih nedavnih vještina i korištenja dječjeg razgovora kako bi privukli vašu pažnju.

Starija djeca i djeca mogu izraziti svoje osjećaje testiranjem vašeg strpljenja, lošeg ponašanja, manifestiranja bijesa ili odbijanja hrane. Ti su problemi obično kratkotrajni, a malo pripreme može pomoći starijem djetetu da se prilagodi ideji dobrodošlice novom bratu ili sestri.

 mama i kceri

Usredotočite se na važnu ulogu koju igra stariji brat ili sestra. Nekoliko savjeta za isprobavanje:

• Neka vaše starije dijete pomogne u odabiru predmeta za novu bebinu sobu. To je osobito važno ako će vaša djeca dijeliti spavaću sobu.

• Pronađite poseban poklon koji vaše starije dijete može dati bebi, poput nove knjige ili igračke ili fotografije brata i sestre za bebinu sobu.

• Razmislite i o odabiru nečega za svoje starije dijete, poput posebne stolice za "veliko dijete" na kojoj može sjediti dok hranite bebu. Također biste mogli pripremiti mali poklon od bebe za svoje starije dijete.

• Odvojite posebno vrijeme samo za vas i vaše starije dijete. To može uključivati odlazak u knjižnicu ili trgovinu ili jednostavno čitanje nekoliko dodatnih priča pred spavanje. Vaš partner, član obitelji ili prijatelj mogu vam pomoći brinući se o bebi u to doba.

• Igrajte se uloga ili čitajte priče koje će vašem djetetu pomoći da shvati što se događa u obitelji. Dostupne su knjige napisane samo za malu djecu o rastućim obiteljima.

• Razgovarajte o tome što možete očekivati kada dijete stigne kući. Objasnite da novorođenče plače, spava i treba mu puno promjena pelena. Uvjerite svoje starije dijete da će bebi, iako treba puno pažnje, i dalje za njega biti dovoljno vremena i ljubavi.

• Pojačajte ulogu svog starijeg djeteta u obitelji, govoreći da će ono biti "stariji brat / sestra" novoj bebi i pomozite djetetu da uživa u toj novoj ulozi.

• Razmislite o načinima na koje vaše dijete može biti dio brige o bebi. Najstariji će možda dobiti pelenu ili ručnik kad vam zatreba, pomoći u odabiru bebine odjeće za taj dan ili čak plesati oko djeteta kad je vaše novorođenče nervozno. Možda bi vaše dijete moglo doći u prenatalni posjet ili pogledati ultrazvuk. Ako rađate u bolnici, pitajte za posjet brata i seke nakon rođenja djeteta.

 beba se smije

Dolazak nove bebe donosi velike promjene u život starijoj djeci, pa biste možda trebali neke procese učenja starijeg djeteta na novosti - odgoditi. Ovo vjerojatno nije najbolje vrijeme za početak podučavanja odlaska na zahod, za prelazak iz bočice u šalicu ili upis djeteta u program koji prvi put znači odvajanje od vas. Dosljednost će vam olakšati prilagodbu djeteta.

Braća i sestre igraju posebnu ulogu u životu nove bebe, pa nemojte izostavljati svoje starije dijete kod donošenja odluka. Toliko se pozornosti posvećuje novorođenčetu, što olakšava starijoj djeci da se osjećaju izostavljeno. Uvjerite svoje u suprotno potičući njegovu pomoć u pripremama.

Koliko god da se radujete i jedva čekate dolazak nove bebe, život se mijenja i svako u obitelji to doživljava drugačije i na svoj način. Dajte svima malo vremena da se naviknu na "novu stvarnost" života s drugim djetetom. Tada svi možete proslaviti brojne radosti svoje veće obitelji.

babyhelp_logo
BabyHelp team