Kolike : znakovi, uzroci i savjeti roditeljima

Kolike : znakovi, uzroci i savjeti roditeljima


Imate dojenče koje satima plače i opire se svakom vašem naporu da smirite suze? Pročitajte simptomi kolika, uzroke i kako pomoći.

 

Dovedete novorođenče kući i tjednima se čudite svojoj bebi koja samo spava, jede, mokri i plače. Zatim jednog dana, nekoliko tjedana kasnije, ona eruptira u produljenim, vrlo glasnim plačem sa stisnutim šakama, mlatarajućim nogama i nesretnim, crvenim licem. 

Bez obzira na to što pokušali, ne možete smiriti svoju uplakanu bebu - i to nije sve: ona ponavlja te potresne, stresne epizode svake večeri u isto vrijeme i čini vam se beskrajno dugo. 

beba place

Dobrodošli u svijet kolika 

Što su kolike?

Stvarnost je takva da sve bebe plaču: To je najbolji (i jedini) način da komuniciraju o svojim potrebama u ovoj nježnoj dobi. I kao roditelji, biološki smo "programirani" da odgovorimo na taj poziv i udovoljimo bebinim potrebama. 

No, kod beba s kolikama plač počinje naglo bez ikakvog vidljivog razloga... i nema očitog lijeka.

 beba place lezi

Kolike nisu bolest ili dijagnoza, već kombinacija zbunjujućeg ponašanja. To je zapravo samo općeniti izraz za pretjerano plakanje kod inače zdravih beba - problem je u tome što za to nema rješenja, osim vremena. I to je često, javlja se kod otprilike svake pete novorođene bebe. 

Ova „uznemirena“ razdoblja mogu trajati satima, ponekad i do kasno u noć. Najgore od svega, pokušavate kako god i koliko možete i želite - izuzetno je teško smiriti kolikatnu bebu, što samo spaja vašu frustraciju, zabrinutost i iscrpljenost. 

Liječnici obično dijagnosticiraju dječje kolike na temelju "pravila broja tri". 

Vaša beba plače:

•        Ukupno najmanje tri sata dnevno

•        Najmanje tri dana u tjednu

•        Ustraje najmanje tri tjedna zaredom

Kada počinje i završava kolika?

 Dobra vijest je da dječje kolike ne traju vječno. Većina napadaja započinje kada je dijete staro otprilike 2 do 3 tjedna (kasnije kod nedonoščadi), doseže vrhunac oko 6 tjedana i tada se obično počinje smanjivati za 10 do 12 tjedana. 

Do tri mjeseca (obično malo kasnije kod nedonoščadi), čini se da je većina kolika novorođenčadi čudesno izliječena. Kolike mogu naglo prestati - ili postupno završiti, s dobrim i lošim danima, sve dok potpuno ne prestanu.

 umorna beba

U međuvremenu, malo znanja i puno strpljenja pomoći će vam da preživite dok oluja ne popusti.

 

Simptomi i znakovi kolika

Kako sa sigurnošću znati ima li beba kolike?

Uz pravilo broja 3, evo još nekoliko znakova i simptoma kolika

•        Plač se događa u isto vrijeme svaki dan (obično u kasnim popodnevnim ili ranim večernjim satima, ali može varirati).

•        Čini se da se plač događa bez razloga (ne zato što je bebi prljava pelena ili je gladna i umorna).

•        Beba može povući noge, stisnuti šake i općenito više micati nogama i rukama.

•        Također će često zatvoriti oči ili ih otvoriti vrlo široko, naborati obrve, čak i nakratko zadržati dah.

•        Aktivnost crijeva može se povećati, a može pustiti plin ili malo ispljunuti hrane.

•        Jelo i spavanje poremeti plač - beba mahnito traži bradavicu samo da bi je odbacila nakon što sisanje započne ili drijema nekoliko trenutaka samo da bi se probudila vrišteći.

 

Koja je razlika između kolika i normalnog plakanja? 

Ne postoji jasna definicija kolika niti kako se (i ako) razlikuje od ostalih vrsta plača. 

No, liječnici se obično slažu da je plakanje radi kolika glasnije, intenzivnije i jače od uobičajenog plakanja - ponekad gotovo poput vrištanja. Dječje kolike također se čine neutješnima i djeca obično plaču najmanje tri sata dnevno. (Iako se može osjećati kao da traju danonoćno, na nesreću umornih i iscrpljenih roditelja).

 beba place na ledima

Najčešće se „kolikasti“ periodi ponavljaju svakodnevno, iako neke bebe povremeno imaju periode bez kolika.

 

Što uzrokuje kolike?

 Iako je točan uzrok kolika misterij, stručnjaci znaju da to nije rezultat genetike ili bilo čega što se dogodilo tijekom trudnoće ili porođaja. Pogrešno je i razmišljanje o roditeljskim vještinama (ili njihovom nedostatku). Jednostavno – nitko nije kriv

Evo nekoliko teorija o mogućim uzrocima plača uzrokovanog kolikama: 

•        Prekomjerno stimulirana osjetila - Jedno objašnjenje: Novorođenčad imaju ugrađeni mehanizam za "podešavanje" zbivanja oko sebe, koji im omogućava da spavaju i jedu, a da ih okolina ne ometa. Pri kraju prvog mjeseca, međutim, ovaj mehanizam nestaje - ostavljajući bebe osjetljivijima na podražaje u svojoj okolini. S toliko novih senzacija koje dolaze, neka dojenčad postanu prepuna doživljaja, često na kraju dana. Da bi se oslobodili od tog stresa, bebe plaču (i plaču, i plaču). Kolike završavaju, kaže teorija, kada beba nauči filtrirati neke podražaje iz okoline i tako izbjegava senzorno preopterećenje.

•        Nezreli probavni sustav - Probavljanje hrane veliki je zadatak bebinog potpuno novog gastrointestinalnog sustava. Kao rezultat, hrana može prebrzo proći i ne razgraditi se u potpunosti, što rezultira bolovima zbog plinova u crijevima.

bebini prsti

•        Refluks dojenačke kiseline - Istraživanje je pokazalo da GERB dojenčadi (gastroezofagealna refluksna bolest) može potaknuti epizode kolika (Iako ne uzrokuje kolike kod djeteta koje uopće nema kolike). GERB dojenčadi često je rezultat nerazvijenog donjeg sfinktera jednjaka, mišića koji sprječava da se želučana kiselina vraća natrag u grlo i usta. Simptomi uključuju često povraćanje, lošu prehranu i razdražljivost tijekom i nakon hranjenja. Dobra vijest je da većina beba preraste GERB do 1. godine (a kolike obično nestanu puno prije toga)

•        Alergije na hranu ili osjetljivost - Neki stručnjaci vjeruju da su kolike rezultat alergije na proteine kravljeg mlijeka (ili intolerancije na laktozu) kod dojenčadi hranjene adaptiranim mlijekom. Rjeđe, kolike mogu biti reakcija na određenu hranu u maminoj prehrani kod dojene djece. U svakom slučaju, ove alergije ili osjetljivost mogu uzrokovati bolove u trbuhu koji mogu pokrenuti kolika ponašanja.

•        Izloženost duhanu - Nekoliko studija pokazuje da je vjerojatnije da će mame koje puše tijekom ili nakon trudnoće imati bebe s kolikama. Vrlo je loš i pasivni dim. Iako veza postoji, nejasno je kako dim cigarete može biti povezan s kolikama. Zaključak iz mnogih značajnijih zdravstvenih razloga: Ne pušite niti dopustite da itko drugi puši u blizini vaše bebe.

 

Pomoć kod kolika 

Osim frustracije i iscrpljenosti, možete iskusiti i osjećaj krivice dok uzaludno pokušavate umiriti svoju uplakanu bebu. Dakle, dok je „ostati miran“  lakše reći nego učiniti, ove umirujuće strategije mogu vam olakšati stres i napor dok kolike ne prođu.

Važno je pokušati – ne sve odjednom – jer možete postići suprotni efekt od željenog, a to je da beba počne plakati još jače, zato svaka preporuka - jedan pokušaj, a ne ih miješati i još više zbuniti bebu! 

bebino lice

Ako sumnjate na prekomjernu stimulaciju: 

•        Reagirajte odmah - Plač je bebin jedini način komuniciranja o svojim potrebama. Ali to je ujedno i njezin jedini način da uopće ima kontrolu nad ogromnim i zbunjujućim novim okruženjem: ona plače, odmah priđite svojoj bebi - to daje odličan efekt . Zapravo, studije pokazuju da će brzi odgovor na bebin plač dugoročno smanjiti njezin plač.

•        Smanjite bebi uzbuđenja - Ograničite posjetitelje i ne izlažite svoju bebu novim iskustvima u stimulativnim okruženjima, posebno u kasnim poslijepodnevnim i ranim večernjim satima. Pazite kako vaša beba reagira na određene podražaje - i klonite se bilo čega što vas uznemiruje.

•        Stvorite smirenu atmosferu - Pokušajte učiniti bebinu okolinu mirnom - može joj pomoći da se opusti. Prigušite svjetla, govorite ili pjevajte umirujućim tonovima (ili uopće ne govorite), a ostale buke i smetnje svedite na minimum.

 

Ako sumnjate na gastrointestinalne probleme: 

•        Izvršite pritisak na bebin trbuščić - Nekim bebama paše lagani pritisak na trbuh - a sama snaga dodira može biti vrlo umirujuća i za majku i za dijete. Stoga dojenče postavite licem prema dolje u krilo ili uspravno, trbuhom uz vaše rame, ili isprobajte "prenošenje kolika", gdje vaše dijete leži licem prema dolje, trbuhom naslonjenom na vašu ruku. Zatim ga nježno trljajte ili tapšajte po leđima dok ga držite.

•        Pokušajte podrignuti bebu - Ako je neutješna uznemirenost vaše bebe posljedica plinova, ponekad će joj podrigivanje pomoći ublažiti bol. Provjerite slijedite li neke osnovne savjete i da li dijete učinkovito podrigivaste.

•        Pitajte za kapi protiv plinova - Studije pokazuju da smanjenje plina može smanjiti nelagodu (i plakanje). Stoga pitajte svog pedijatra o isprobavanju kapljica ili čajeva protiv plinova, koji djeluju razbijanjem mjehurića plina i mogu ublažiti djetetove simptome. Iako istraživanja još nisu pokazala da ovaj tretman definitivno pomaže kod kolika ali prirodnim sredstvima možete pokušati.

•        Razmotrite upotrebu probiotika - Probiotici mogu potencijalno obuzdati plač kod nekih kolika, vjerojatno zato što olakšavaju probleme s probavom (probiotičke bakterije prirodno rastu u probavnom traktu i pomažu u održavanju zdravlja crijeva). Opet, istraživanje je vrlo ograničeno, no provjerite sa svojim pedijatrom biste li trebali pokušati.

beba u maminom narucju

•        Pazite na svoju prehranu - Ako dojite, razgovarajte sa svojim liječnikom o tome trebate li pokušati privremeno izbaciti iz prehrane bilo kakvu hranu koja bebi može stvoriti probleme s probavom, poput povrća koje uzrokuje plinove (kupus, cvjetača), kiselog agruma ili moguće alergenske hrane (mliječni proizvodi, soja, pšenica, jaja, kikiriki, orašasti plodovi, riba)

•        Raspitajte se o promjeni adaptiranog mlijeka (dječje hrane) - Za neku dojenčad hranjene adaptiranim mlijekom, promjena standardne sorte za onu koja je namijenjena osjetljivim trbuščićima ili ona koja ne sadrži kravlje mlijeko može pomoći.

 

Zapamtite, nikada ne biste trebali davati djetetu bilo koji lijek, biljni ili neki drugi, bez prethodnog razgovora s pedijatrom. I uvijek razgovarajte sa svojim liječnikom prije promjena bebine prehrane. 

Ostale smirujuće metode za kolike kod beba: 

•        Bliski kontakt! - Maženje, nošenje bebe ne samo da joj pruža zadovoljstvo u sigurnosti i fizičkoj blizini (a nakon 9 mjeseci stalne blizine to je možda ono za čime beba plače), već vam može pomoći da se bolje prilagodite njenoj potrebi.

Brinete li se da će previše držanja i nošenja vaše bebe učiniti je razmaženom? - Ostavite te strahove po strani. Ne možete razmaziti novorođenče - pa ako se čini da je držanje smiruje, mazite se i držite bebu jer to joj je utjeha.

•        Ušuškajte je - Bacite pokrivač ili dekicu u sušilicu i dok je još topao, čvrsto ga omotajte oko svoje bebe. Kombinacija topline i osjećaja sigurnosti mogu pomoći u sušenju dječjih suza.

umotana beba

•        Uključite tzv "bijeli zvuk“ - Brujanje usisavača, sušilice ili fena za kosu može biti ugodno za bebe (podsjeća ih na boravak u maternici). Zvuči možda malo neobično ali mnogo beba se smiri dok radi kuhinjska napa ili fen, ujednačen i tihi zvuk.

•        Puštajte umirujuću glazbu - Beba koja plače također može reagirati na tiho pjevanje uspavanke ili tiho sviranje CD-a s klasičnom glazbom. Neka dojenčad uživa u zvukovima prirode ili zvuku vjetra. Ponavljanje "ššš" ili "ahh" svom mališanu, također može pomoći. Eksperimentirajte kako biste pronašli nešto što se sviđa vašoj bebi.

•        Pokrenite se - Pokušajte se njihati ili ljuljati. Novorođenčad nježno kretanje tješi, jer ih podsjeća na vrijeme provedeno u maminom trbuhu.

•        Duda varalica - Osjećaj sisanja veliku većinu beba smiruje i zato pokušajte s dudom. Naravno, ima beba koje ne prihvaćaju dudu kao sredstvo smirivanja ali vrijedi pokušati.

•        Šetnja - Ako nije vrijeme spavanja i postoji mogućnost odlaska na zrak pođite u šetnju. Promjena ambijenta i kretanje za bebe je odlična i dobrodošla promjena.

 beba spava u kolicima

Kada je vrijeme za doktora? 

Iako su šanse da je svakodnevno plakanje vaše bebe posljedica kolika, ako se čini da vaša beba pretjerano plače, posjetite pedijatra. 

Liječnik može pregledati vašu bebu kako bi isključio bilo koje druge potencijalne uzroke pretjeranog plakanja.

A ako doktor potvrdi da su definitivno kolike u pitanju? Dobro je dobiti malo sigurnosti i možda nekoliko dodatnih umirujućih strategija od stručne osobe.

 beba lezi na trbuhu

Opisivanje plača (njegovo trajanje, intenzitet, obrazac, bilo kakva odstupanja od norme i popratni simptomi) također će pomoći liječniku da odbaci svako osnovno zdravstveno stanje (poput refluksa, infekcije ili alergije na mlijeko) koje bi moglo pokrenuti plač. 

Imajte na umu i da će ovo proći: Taman kad pomislite da ne možete izdržati još jednu noć, plač će se povući - i onda će zauvijek nestati. 

Koliko god bili iscrpljeni, nagradite se jednim pljeskom. Upravo ste preživjeli svoj prvi izazov roditeljstva.

babyhelp_logo
BabyHelp team