Njega kože kod novorođenčeta

Njega kože kod novorođenčeta


Vaše novorođenče je sada kod kuće i započinje privikavanje na  svakodnevnu rutinu.

Na vrhu vašeg popisa zadataka je da vam je beba na toplom, nahranjena i zadovoljna ali  njega kože bebe jednako je važna. Novorođena koža je osjetljiva - kao i bebin imunološki sustav. Kemikalije, mirisi i boje u odjeći, deterdžentima i proizvodima za bebe mogu uzrokovati iritaciju kože, suhoću, mrlje i osipe kod novorođenčadi. Međutim, možete mnogo učiniti da zaštitite svoje dijete od ovih kožnih problema.

 njega_bebinbe_koze

 Vaš dodir na koži vašeg novorođenčeta ima umirujući, njegujući učinak - i presudan je za razvoj vaše bebe.

 

 Prirodna njega kože bebe

 

Beba se rađa  s naboranom kožom i zaštitnim prekrivačem nazvanim vernix koji se prirodno ljušti tijekom prvog tjedna. Ne treba ga žuriti, trljati ili tretirati losionima ili kremama. (Ako se dijete rodi prije roka, ovaj proces je vjerojatno završen dok je još u maternici.) Uz njegu kože novorođenčadi, poslovica je „manje je više“. Evo savjeta koji će vam zaštititi dijete od razvoja alergija i osipa: Oduprite se nagonu da se često kupa. Prečesto kupanje - više od tri puta tjedno tijekom prve godine života - uklanja prirodna ulja koja štite bebinu kožu. To može ostaviti bebinu kožu ranjivom i suhom. Također može dovesti do pojave ekcema.

bebina_koza

Osim slinjenja i punjenja pelena , novorođenčad se baš i  ne zaprlja. Bebe ne odlaze na posao pa zatim u teretanu, nabavu i ne pospremaju kuću. Njihov posao je papati i spavati, rasti i upijati sve oko sebe. Zato prvih mjesec dana,pa i malo više, kupka dva ili tri puta tjedno za vašu bebu biti će dovoljno. Između, jednostavno očistite dječja usta i pelene područje vodom ili sredstvom za čišćenje.

 Ne koristite mirisne proizvode za bebe prvih mjeseci. Može nadražiti osjetljivu kožu vaše bebe. Operite dječju odjeću prije nošenja. Koristite samo deterdžente za rublje za bebe koji nemaju miris i boja. Operite dječju odjeću, posteljinu i deke odvojeno od obiteljskog rublja.

babyhelp_logoBabyHelp team