Prvi tjedan bebina života

Prvi tjedan bebina života


Što očekivati?

Novorođenčad provode svoj prvi tjedan života prilagođavajući se svom novom okruženju. Vanjski svijet vrlo se razlikuje od maternice, gdje je prigušeno, temperatura je konstantna i zvukovi tihi. Možete pomoći svojoj bebi da se navikne na vanjski svijet pružajući joj toplinu, ljubav, sigurnost, pažnju - i puno maženja i osmijeha.

novorodena beba

Izgled vaše bebe u prvom tjednu života

Izgled vašeg novorođenčeta promijenit će se tijekom prvog tjedna. Ako je glava vaše bebe u obliku stošca, tj. lagano izdužena nakon putovanja kroz rodni kanal ili zbog porođaja uz pomoć vakuuma, trebala bi se zaokružiti u normalan oblik. Rijetko, ali događa se, da se taj proces malo produlji, ali i dalje govorimo o kratkom vremenskom periodu.

Sva oteklina oko lica i očiju novorođenčeta smanjit će se u roku od nekoliko dana. Ako su lice ili glava vašeg novorođenčeta pojavi s „ modricama“  - modrica će nestati. Ako nakon povratka kući iz rodilišta primijetite da bebina koža poprima žutu boju, obavijestite svog tj. bebinog liječnika opće prakse ili zdravstvenu sestru djeteta - postoji mogućnost da je to žutica.

Pupčana vrpca vašeg novorođenčeta postupno će se sušiti, postajati crna, a zatim otpasti, obično unutar prvih 10 dana. Trudite se da pupkovina bude čista i suha. Ako područje oko pupkovine izgleda crveno ili je ljepljivo, obavijestite vašu patronažnu sestru.

izgled novorodene bebe

Vaše novorođenče se može roditi s jednim fenomenom, u narodu poznat pod nazivom „rodin ugriz“. Ta pojava je česta i obično ne treba liječničku pozornost. Poneka djeca se rađaju sa radinim ugrizom koji je specifičan baš za vašu bebu. Ne morate se zabrinjavati, vaša je beba detaljno pregledana prije izlaska iz rodilišta i ako je otpuštena bez posebnog upozorenja to je dovoljan znak da je s njom sve u redu.

Ako se ta pojava na koži počne mijenjati na bilo koji način, dobra je ideja da bebu liječnik pregleda. Na prvom pregledu skrenite pozornost bebinom liječniku na pojavu na koži koju će onda i sam liječnik pri svakom pregledu paziti.

Hranjenje i spavanje u prvom tjednu

Vaša će beba spavati većinu vremena, budeći se svakih nekoliko sati kako bi se hranila.

spavanje bebe

Novorođenčad jednostavno ne mogu "prespavati noć". Imaju malene trbuščiće, pa se moraju često buditi i hraniti. Većina novorođenčadi hrani se svaka 2-4 sata, a imaju oko 8-12 hranjenja u periodu od 24 sata. Ponekad hranjenje može trajati i sat vremena, pogotovo ako vaše novorođenče dojite.

Novorođenčad se obično sama budi zbog hrane, no neke će bebe možda trebati probuditi za hranjenje - na primjer, bebe koja su puno izgubila na težini i vrlo su male.

Vjerojatno će proći neko vrijeme prije nego što se ustabili obrazac ili rutina hranjenja i spavanja.

U prvih nekoliko tjedana nakon poroda, važno je da pazite i na sebe. To znači dobro se hraniti i baviti se nekom tjelesnom aktivnošću (ne mislimo time na vježbanje), a također odmarati kad beba spava, što će vam pomoći da nadoknadite san.

beba spava

Svaka će vam pomoć dobro doći, od partnera do obitelji i prijatelja. Neka vam ne bude neugodno tražiti pomoć

Razvoj beba u prvom tjednu života

Vaša beba puno uči iz svakodnevnog druženja s vama. Mozak im raste i razvija se dok vide, čuju, mirišu i dodiruju svijet oko sebe. Vaše će novorođenče nehotice sklopiti ruke u refleksu hvatanja i trgnut će se od iznenadnih glasnih zvukova. Također će vjerojatno imati iznenadne trzave pokrete dok spavaju.

Povezivanje i komuniciranje u prvom tjednu života

S novorođenčetom možete komunicirati glasom, dodirom, vidom i mirisom. Nježni dodir, maženje, osmjesi i gledanje prenose važne informacije o mjestu vašeg novorođenčeta u svijetu i pomažu vašem novorođenčetu da se osjeća sigurno s vama.

trzanje u spavanju bebe

Tijekom ovog prvog tjedna počet ćete se upoznavati s time kako vaša beba komunicira s vama pomoću bebinih „signala“ i govora tijela.

Uobičajene zdravstvene „brige“ u prvom tjednu bebina života

Gubitak težine bebe

Normalno je da novorođenčad izgubi na težini tijekom prvih pet dana nakon rođenja. To se događa jer gube višak tekućine. Ovaj gubitak na težini ne bi trebao biti veći od 10% njihove rodne težine. Većina novorođenčadi vrati svoju porođajnu težinu nakon 1-2 tjedna.

Ako je vaše novorođenče izgubilo previše, možda će ga morati ponovno primiti u bolnicu (ukoliko se to dogodi nakon izlaska iz bolnice) kako bi se hranjenje stabiliziralo i beba počela dobivati na težini. 

Ljepljivo oko

Uobičajeno je da bebe tijekom prvih nekoliko tjedana života razvije ljepljive ili sluzave oči. Najčešći uzrok su začepljeni suzni kanali. Ovaj problem obično se riješava sam od sebe, ali pomoći će i nježno čišćenje očiju mlakom vodom. Svakako će vaša patronažna sestra pregledati oči vaše bebe kada vas posjeti.

Osip

Beba može razviti sve vrste osipa, koji najčešće nisu ozbiljni. Ali ako vaša beba ima osip, najbolje je da ju se stručno pregleda. Uobičajeni osip uključuje pelenski osip, osip od vrućine, ekcem, milije i suhu kožu. Dobro je informirati se od doktora ili patronažne sestre oko postupaka i tretmana različitih osipa.

 

Kada potražiti liječničku pomoć za vašu bebu

Ako vam se čini da nešto nije u redu i ako ste zabrinuti za svoju bebu, potražite liječničku pomoć. Obratite se primaljama u bolnici u kojoj se rodila vaša beba, liječniku opće prakse ili patronažnoj sestri djeteta.

ljecnicka pomoc kod beba

Zatražite liječničku pomoć što je prije moguće ako vaša beba:

- slabo jede - na primjer, vaša beba uzima polovicu normalne količine ili broja hranjenja u razdoblju od 24 sata ili povrati više od polovice tri hranjenja zaredom

- ima manje od 6-8 mokrih pelena dnevno

- čini se razdražljivom, letargičnom ili jako umornom cijelo vrijeme 

- ako ju je teško probuditi zbog hrane

- ima blijedu ili žutu kožu.

Plakanje u prvom tjednu života

Beba bi mogla plakati jer:

- je gladna

- ima mokru ili punu pelenu

- osjećati se prevruće ili prehladno

- žele vašu prisutnost, toplinu i osjećaj sigurnosti.

 plakanje bebe

Ako vaše novorođenče plače, možete ga pokušati hraniti, mijenjati mu pelenu, maziti se ili ljuljati ga, govoriti ili pjevati umirujućim glasom ili mu dati toplu opuštajuću kupku.

A ako vaše novorođenče puno plače, sjetite se da je normalno da bebe plaču. Tješenjem bebe pomoći ćete joj da se osjeća sigurno i opušteno. S vremenom, ubrzo, naučit ćete raspoznavati vrste plača vaše bebe.

Kada potražiti pomoć za plakanje

Ako mislite da vaša beba previše plače ili imate problema sa snalaženjem, razgovarajte sa svojim liječnikom opće prakse ili patronažnom sestrom što prije možete.

Posebnu liječničku pomoć potražite ako vaša beba:

- ima visoki ton plača (poput mačke)

- vam se čini da slabo plače ili stenje

- plače dulje vrijeme

beba place

Nakon prvog tjedna života

Vaš najbliži dom zdravlja je redovito mjesto pregleda za vašu bebu, obično nakon četiri i osam tjedana nakon rođenja. Kada idete na preglede bebe, to je idealno vrijeme za postavljati pitanja o bilo čemu, od osipa do povraćanja i plača.

Dobra ideja je napisati popis pitanja prije pregleda kako ne biste zaboravili pitati vašeg doktora sve što želite znati.

babyhelp_logo
BabyHelp team